Zzp’ers: zorg voor een netwerk!

Erik op 23 juli 2014 | 4 minuten leestijd
In de rubriek “Vraag maar raak” stellen we vragen aan bevlogen professionals in de elektrotechnische sector. Deze keer aan het woord: Ted Moerland, 31, zzp’er/elektrotechnisch installateur van Ted Elektrotechniek in Wateringen.

Wat vind je mooi aan dit vak?

“Het is altijd weer prettig als je een situatie goed kunt afronden. Vooral als er een probleem is en je lost het op, dan is dat mooi. Ik kom bijvoorbeeld net bij een klant vandaan van wie de wasmachineschakelaar het niet meer deed. Dan zijn mensen onthand en blij dat je er snel bent en het oplost. Ook het feit dat je zelf beslist op welke manier je iets aanpakt, geeft voldoening. Het vakgebied is heel breed, en ik vind alles wel leuk om te doen.”

Wat was je eerste klus?

“Dat was in een winkelpand in Den Haag. Er werden kastenwanden gebouwd met spots die ook op afstand bediend moesten kunnen worden.”

Wat zou je heel graag een keer doen qua klus/project?

“Ik heb een paar jaar geleden als zzp’er bij een glastuinbouwbedrijf gewerkt en daar heel veel gezien op het gebied van de meet- en regeltechniek. Het industriële aspect daarvan sprak me erg aan, dus die richting zou ik wel wat meer op willen.”

Wat is je favoriete gereedschap, materiaal, merk?

“Het schakelmateriaal van Gira, voor wat betreft KNX/domotica Theben, Gira en Niko Home Control. Mijn nieuwste apparaat is voorlopig ook een favoriet: een gaspistool van het merk Spit pulsa 800E. Ideaal als je beugels in beton moet bevestigen. Voorboren hoeft niet, pluggen heb je niet nodig: gewoon knallen en het zit vast.”

Welke social media gebruik je, en hoe?

“Ik ben niet heel erg actief op dat gebied. Ik twitter af en toe, en zit op facebook. Veel van mijn klanten zitten ook op facebook, maar ik moet het veel meer hebben van mond-op-mond reclame.”

Kun je je een probleem herinneren en hoe heb je dat opgelost?

“Bij een klant stond telkens de kelder onder water. De loodgieter leverde daarvoor een dompelpomp. Aan mij de taak om de pomp zo te laten werken dat hij zou aanslaan bij 4 cm water in het putje en zou leegzuigen tot 1cm. Dat heb ik gedaan met een niveausensor en een niveauregelaar in een stuurkast (zie foto). De niveausensor bestaat uit drie pennen.

Nummer één maakt contact met de grond, nummer twee is voor minimale niveau en nummer drie voor maximale niveau. Om de dompelpomp vervolgens te beschermen tegen oververhitting heb ik er een motorbeveiliging-schakelaar tussen geplaatst.”

Welke cursus/opleiding (bij/nascholing) heb je het laatst gevolgd?

“Ik ben bezig met een opleiding meet- en regeltechniek. Het leuke is dat direct al veel meer inzicht heb hoe componenten gestuurd worden en wat de logica erachter is. Een simpel voorbeeld is de frequentieregelaar achter een motor. Hier kun je bepaalde sensoren achter hangen om er vervolgens met een regelaar de snelheid van de motor op aan te passen.”

Trots op …?

“Dat mijn bedrijf al zes jaar bestaat en ik daar een goede boterham aan verdien. En elke keer als een klus geklaard en de klant tevreden is, dan ben ik ook trots.”

Tips voor concullega’s?

“Vooral voor zzp’ers: zorg dat je een netwerk hebt. Dan kun je elkaar helpen bij problemen, maar ook werk hetzij doorschuiven, hetzij overnemen. En bij grotere klussen kun je samenwerken.”

Wat zie je over 10 jaar gebeuren op het terrein van de elektrotechniek?

“Energiezuinigheid wordt nog belangrijker zoals zonneboilers en zonnepanelen. Ik krijg daar wel veel vragen naar, maar houd me er zelf niet mee bezig. Als éénpitter is het in mijn ogen niet verstandig om het dak op te gaan. Je moet dan iets met een steiger of een hoogwerker, dat laat ik aan anderen over. Alles wat eromheen hangt, sluit ik wel aan. Er kan op veel manieren nog veel zuiniger of beter gezegd, efficiënter met energie worden omgegaan. Dat gaat zich verder ontwikkelen. Met domotica en knx zijn daar nog flinke stappen te maken.”

Gerelateerde artikelen