Zwembad Rheden rigoureus gerenoveerd

Casper op 21 juli 2014 | 4 minuten leestijd
Zeven maanden is er hard gewerkt om openluchtzwembad De Hangmat in Rheden te renoveren. Het was hard nodig, want het openluchtzwembad voldeed niet meer aan de wettelijke eisen en de exploitatiekosten moesten omlaag.

Projectleider Roy Overkamp van Hollander Techniek legt uit: “In de wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden (WHVBZ) staan bijvoorbeeld eisen aan rondpompcapaciteiten genoemd. Die waren in Rheden in de oude situatie niet meer te realiseren omdat het wateroppervlak te groot was voor de opgestelde filtercapaciteit. De vernieuwde regelgeving rondom de chemicaliënopslag, de BRL K903, stelt hoge eisen aan zowel de opslag van chloor en zwavelzuur als aan het leidingwerk. We hebben een volledig nieuwe BRL-gecertificeerde installatie gemonteerd. Om het goed aan te kunnen pakken, konden we òf de technische ruimte flink vergroten om alle benodigde installaties kwijt te kunnen òf de baden aanpassen aan de installatie. Dat laatste hebben we gedaan. Omdat er minder water verbruikt wordt, brengt dat meteen een verlaging van de exploitatiekosten met zich mee.”

Groot en complex project

Hollander techniek was als hoofdaannemer verantwoordelijk voor de volledige renovatie, zowel werktuigbouwkundig als elektrotechnisch, van het zwembad. Overkamp: ‘Er waren veel onderaannemers bij betrokken, hoor. Stuk voor stuk partijen waar wij vaker mee samenwerken, want bij zo’n groot en complex project moet je weten wat je aan elkaar hebt. Maar wij waren eindverantwoordelijk. Werkelijk alles is aangepakt, al het leidingwerk is vernieuwd, de wanden en vloeren zijn opnieuw gecoat, we hebben zonnecollectoren op het dak geïnstalleerd, afdekdekens op het water geplaatst, de zwembaden van buffers voorzien, attracties neergezet, de technische installaties geüpgrade en de automatisering aangepast. We hebben ook de bronpompinstallatie geautomatiseerd die rechtstreeks suppletiewater in het zwembad pompt. Dat water is van een dusdanige kwaliteit dat het niet eerst door een ontijzeringsfilter hoeft. Water dat verdampt, of wat met de zwemmers uit het bad verdwijnt (uitsleep), wordt dus aangevuld met bronwater. Ook de wettelijke hoeveelheid suppletiewater per bezoeker wordt middels dit bronwater voldaan. Er komt nu geen water van de watermaatschappij aan te pas. Natuurlijk is er wel een koppeling aanwezig voor het geval er een storing is aan de bronpompinstallatie.”

Energiezuinig

“Het vernieuwde zwembad is op allerlei manier energiezuiniger. Als het bad dicht is, houden afdekdekens het water op temperatuur. De bassins hebben met datzelfde doel een speciale coating gekregen. Bovendien zijn er zonnecollectoren op het dak geplaatst. Daardoor was het mogelijk om de capaciteit van de gasketel terug te brengen van 850 kW naar 600 kW. Dat levert dus een flinke besparing op.” De installaties zijn uitgerust met een gebouwbeheerssysteem waardoor zowel de gemeente als de installateur op afstand kan meekijken. Overkamp: “Ook de buitenkant is aangepakt en als je de foto’s van voor en na de renovatie bekijkt, herken je het haast niet terug. Er staat eigenlijk een nieuw bad dat vijftig jaar oud is. We geven de garantie dat het zwembad weer tien jaar meekan, maar gaan er eigenlijk wel van uit dat dat minstens twintig jaar is. En als de wettelijke eisen niet veranderen, is het misschien nog wel langer.”

Asbest

De renovatie duurde zeven maanden en verliep over het algemeen voorspoedig. Overkamp heeft maar één tegenvaller te melden: “We kwamen al in een vroeg stadium asbesthoudende leidingen tegen. Tijdens de vooropname was wel gezegd dat er asbest in de technische ruimte zou zijn, maar niet in het leidingwerk. Het kostte flink wat extra tijd om die 620 strekkende meter leiding eruit te halen. Gelukkig was het een zachte winter en is de planning gehaald.”