Zweedse vinding laat tl-buizen veel efficiënter

Erik op 24 oktober 2017 | 3 minuten leestijd
Veel bedrijven kiezen ervoor om tl-verlichting te vervangen door energiezuinige ledverlichting. Maar voor de energiebesparing is dat niet per se nodig. Tijdens de Energiebeurs toonde Wattguard een casus van een logistiek bedrijf in Zweden dat erin slaagde zijn stroomkosten met 28.000 euro te verlagen door toepassing van een nieuw type convertor. De 1900 tl-buizen van het type T8 konden in het bedrijf gewoon blijven branden. De Wattguard zorgt ervoor dat niet 25 procent, maar 40 procent van de energie wordt omgezet in licht. Bovendien gaan de tl-buizen langer mee.

In het betreffende Zweedse logistieke centrum branden tot op de dag van vandaag de 1900 tl-buizen van elk 56 watt, 17 uur per dag en zes dagen per week. Met een kilowattuurprijs van 10 cent kwamen de kosten voor verlichting lange tijd uit op zo’n 70.000 euro. Tegenwoordig bespaart de logistieke dienstverlener door toepassing van de Wattguard-converters 28.000 euro per jaar. Deze vinding omzeilt de starter in een tl-buis en is nu ook in Nederland geïntroduceerd.    

Elektroden

De techniek is gebaseerd op het beter functioneren van de elektroden in de tl-buis. Sinds de introductie van de tl-buis, inmiddels zo’n tachtig jaar geleden, is er aan het proces van verlichting met een starter niets veranderd. Het is een techniek die overigens niet efficiënt is. De elektroden in de buizen hebben warmte nodig om elektronen te lanceren. Deze botsen vervolgens met het fluorescerende  poeder in de buis waardoor het licht ontstaat. Maar slecht 25 procent van de energie die in dit proces wordt gestopt, produceert daadwerkelijk licht. Wattguard verbetert dit proces met behulp van een spoel in de gepatenteerde Wattguard-kast. Deze zorgt er samen met de software voor dat er minder stroom nodig is. In plaats van 25 procent wordt nu 40 procent  van de energie omgezet in licht. Een bijkomend voordeel is dat door toepassing van de Wattguard de tl-buizen tot twee keer langer meegaan tot 40.000 branduren.

Snel geïnstalleerd

De tl-buis hoeft dus nog niet te vrezen van de alsmaar aan terrein winnende ledverlichting: de energiebesparing zou zelfs groter zijn dan die van ledverlichting. Eén Wattguard-converter in de schakelkast volstaat. De installatie ervan neemt niet meer dan enkele uren in beslag. De Wattguard-converters worden nabij de schakelkast gekoppeld aan alle relevante lichtgroepen. Wattguard begon in 2010 als een onderzoeksproject, destijds gefinancierd door de EU en Vattenfall. Het is sinds 2105 opgeschaald en is nu in acht landen te koop.  Wattguard helpt al meer dan 600 klanten energie te besparen waaronder DSV, Shell, Qpark en Lidl. In Nederland heeft Loopex BV uit Hilversum de distributierechten van de convertors.

 

Gerelateerde artikelen