Zweedse klassieker opnieuw uitgebracht

Erik op 6 mei 2015 | 2 minuten leestijd
In de jaren zeventig en tachtig was de Fabian volop te zien in de slaapkamer. Vooral in Scandinavische landen was het armatuur populair; meer dan 4 miljoen werden er verkocht. De Fabian heeft onlangs een facelift gekregen en mag het dit jaar opnieuw gaan proberen. Zal deze vernieuwde versie het net zo goed doen als zijn voorganger?

Fabian werd voor het eerst uitgebracht in 1969. Het was een van de eerste kunststof armaturen die op de markt werd gebracht. De lamp – te herkennen aan de kleine, bolle vormgeving – was voor die tijd behoorlijk innovatief en werd dan ook een groot succes. Dankzij het gebruik van bijzondere materialen, slimme oplossingen, een aantrekkelijke prijs en de verschillende vrolijke kleuren, was de interesse van veel consumenten al snel gewekt.

Verkrijgbaar in 26 kleuren

Fagerhult legde destijds de basis voor de eerste Fabian en gaat ter ere van het 70-jarig bestaan proberen om dit succes te evenaren met een vernieuwde versie. De nieuwe Fabian heeft op het eerste gezicht behoorlijk wat weg van zijn voorganger. Niet alleen de kleine, bolle vormgeving is gebleven; ook is het armatuur opnieuw verkrijgbaar in verschillende kleuren. Dat zijn er dit keer liefst 26; variërend van rood tot warm grijs en van duifblauw tot avocado groen.

Dimbare led-lichtbron

Verschil is er ook. Zo is de kunststof kap vervangen door opaal glas of gelakt staal. De nieuwe variant is speciaal ontworpen voor publieke omgevingen en bij uitstek geschikt voor kantoren, cafés, bars en hotels. De herboren Fabian blijft trouw aan zijn afkomst en geldt ook dit keer als behoorlijk innovatief. Fabian gaat duidelijk met zijn tijd mee en is dan ook uitgerust met de nieuwste techniek: een dimbare én duurzame led-lichtbron.

Gerelateerde artikelen