​Zweeds bedrijf heeft financiering voor ‘vliegende’ getijdenturbines rond

Erik op 9 december 2015 | 2 minuten leestijd
Heb je wel eens gemerkt dat een vlieger soms veel sneller vliegt dan dat de wind waait? Het Zweedse bedrijf Minesto gebruikte de principes van dit fenomeen om een energieopwekker voor onder water te ontwikkelen. Door de getijden bewegen deze ‘vliegende’ turbines onderwater net zoals vliegers in de wind en wekken daar energie mee op.

Minesto ontving onlangs financiering ter waarde van 5,1 miljoen euro voor dit project en kan haar eerste getijdenenergiecentrale op commerciële schaal gaan realiseren.

Deze getijdencentrale komt voor de kust van Wales te liggen. Momenteel voert het Zweedse bedrijf hier al een testproject uit, met een vermogen van 0,5 megawatt. Dit kan nu uitgebouwd worden naar een volwaardige, commerciële centrale met een vermogen van 10 megawatt, genoeg om 8.000 huishoudens van stroom te voorzien.

Onderwater

De getijdenturbines van Minesto worden vastgemaakt aan de bodem van de zee. Door de getijden bewegen de turbines vervolgens zoals vliegers in de lucht zouden bewegen. Door deze vliegerbeweging beweegt de turbine 10 keer sneller dan de stroming, waardoor er meer energie opgewekt wordt.

De turbines wegen ongeveer 7 ton per stuk en worden 15 meter onder de zeespiegel geplaatst.

Bekijk onderstaande video voor een impressie van de getijdenturbines:

Afbeeldingen: Minesto

Gerelateerde artikelen