Zorgrobot Zora uitkomst voor ouderenzorg

Erik op 1 oktober 2014 | 2 minuten leestijd
Nu Nederland steeds verder vergrijst, staat ons een grote uitdaging te wachten. In verzorgingstehuizen zijn meer en meer handen nodig, maar er zijn lang niet genoeg mensen die kiezen voor een baan in de zorg. Zorgrobot Zora kan dan een uitkomst zijn.

Robot Zora is een uniek staaltje robotica. Het is een zorgrobot, die wordt ingezet voor revalidatie, valdetectie en animatie van senioren. Zora is ontstaan in België, maar is inmiddels ook overgewaaid naar ons land en is daarmee de eerste zorgrobot van Nederland. Huize Elisabeth in Vught experimenteert op dit moment als eerste met robot Zora.

Een luisterend oor

Het EO-programma Dit is de dag maakte onlangs een reportage vanuit het verzorgingstehuis in Vught, waarin te zien is dat de bewoners enthousiast reageren op de robot. Zora is fijn gezelschap en biedt een luisterend oor. Daarnaast leidt de robot gymoefeningen en doet ze mee aan de wekelijkse Bingo.

Autonome robot

Tommy Deblieck en Fabrice Goffin zijn het brein achter Zora. Zij begonnen drie jaar geleden met het ontwikkelen van de zorgrobot. Uiteindelijk resulteerde dat in een 57 centimeter grote programmeerbare humanoïde robot, die over allerlei sensoren beschikt. Volgens hen is het grote voordeel van Zora dat de robot zelfstandig kan beslissen en reageren, waardoor de oudere beter en sneller persoonlijke zorg en hulp krijgt.

Geen keus

Ook hoogleraar robotica Pieter Jonker van TU Delft zegt in een interview met de EO positief te zijn over de zorgrobot. “Er zijn rond 2030 niet genoeg mensen die in de zorg werken. Een robot is in een mooie manier om met ouderen te praten en te communiceren. Eigenlijk hebben we als samenleving geen keus, dus we moeten blij zijn dat er straks een robot is die op ouderen kan letten.”

Gerelateerde artikelen