Zonwering harder nodig door luchtdicht bouwen

Voor elk project is er wel een passende oplossing. En dat geldt zeker ook op het gebied van zonwering en natuurlijke ventilatie, vindt het Belgische bedrijf Duco.

Doordat huizen steeds luchtdichter worden gebouwd en er dikkere isolatiepakketten worden toegepast, is het binnenhouden van de warmte niet meer het grootste probleem. Tijdens warme dagen is het juist nu een uitdaging om geen oververhitting te laten plaatsvinden. “Vaak voldoet het dan ook niet om gebouwen via basisventilatie in voldoende mate af te koelen”, legt Hendrik Dejonghe van Duco uit. “Ook het toepassen van buitenzonwering is van essentieel belang. Externe zonweringsystemen houden immers op een natuurlijke en energiezuinige manier de opwarming van gebouwen tegen, en verlagen zo de koellast tot 30%.”

Open of gesloten

Ook de zon effectief te kunnen weren ontwikkelde het bedrijf daarom de aluminium vouwpanelen van DucoSlide BiFold en QuadraFold. “De enkele vouwpanelen van DucoSlide BiFold staan synoniem voor een dynamische vorm van architecturale zonwering”, gaat Dejonghe verder. De panelen accenturen de vorm van het gebouw kunnen volledig worden weggeschoven waardoor er een esthetisch verschil ontstaan wanneer de panelen gesloten of open zijn. “Voor een effectieve wering van het zonlicht bestaan de handmatig te bedienen panelen uit vaste aluminium lamellen of uit een geperforeerde aluminium plaat.” Ook dubbele vouwpanelen behoren daarbij tot de mogelijkheden met de DucoSlide QuadraFold.

Gerelateerde artikelen