Zonnesystemen flirten met warmtepomptechnologie

Casper op 12 mei 2016 | 3 minuten leestijd
Zonne-energie en warmtepomptechnologie zijn eigenlijk voor elkaar geschapen, vertelden vertegenwoordigers van zonne-energiesystemen tijdens de vakbeurs Solar Solutions. De toepassing van thermische energie of pv-stroom gekoppeld aan ketels en warmtepompen draagt substantieel bij aan energiebesparing.

De opkomst van warmtepompen in combinatie met geïntegreerde toepassingen van zonnestroom en zonnethermie lijkt geen grenzen te kennen. De integratie van de duurzame technieken leidt, zij het mondjesmaat, tot een andere markt, een markt met nieuwe producenten en andere afnemers. Deze ontwikkeling was duidelijk zichtbaar tijdens de jaarlijkse vakbeurs Solar Solutions.

Solar-technologie en warmtepompen

Tijdens diverse workshop probeerden verschillende fabrikanten de bezoekers ervan te overtuigen dat solar-technologie en warmtepomptechnologie de garantie zijn voor een duurzaam huwelijk. Eén van hen was Tom Noij van Solesta, producent van zonneboiler-systemen: “Bij een gemiddelde standaardwoning is ongeveer 80 procent van de energiebehoefte nodig voor warmte; hiervan is weer 80 procent nodig voor ruimteverwarming en 20 procent voor de bereiding van warm tapwater. De zonneboiler kan een groot deel van de warm tapwaterbereiding voor zijn rekening nemen.”Noij vervolgt: “Het zichtbare zonlicht is interessant voor zonnestroom (pv-panelen), maar het infrarood zonlicht is allemaal beschikbaar om omgezet te kunnen worden in warmte. Als het voorraadvat van het zonnecollector-systeem en de ketel dus water inneemt dat al op temperatuur is, of bijna op temperatuur, zal de cv-ketel of warmtepomp nauwelijks hoeven te draaien voor de warmteproductie. En dat kan al gauw de helft schelen op de energiekosten voor warm tapwater.”

De markt verandert

Werd een aantal jaren geleden nog het besluit om te investeren in zonne-energie ingegeven door milieuargumenten, tegenwoordig is het steeds meer om redenen van rendement. En daar zet HR Solar, fabrikant van zonneboiler-systemen, sterk op in. Het sleutelwoord in het uitgedragen concept is optimalisatie. Volgens Robbert van Diemen, commercieel manager van HR Solar, zet het bedrijf in op optimalisatie van toepassingen, opbrengst, verbruik en uitstraling.

Energie beter benutten

Wat betreft de efficiëntie waarmee de collectoren de zonnewarmte oogsten, zit de technologie wel zo’n beetje aan zijn maximum, denkt Van Diemen: “Het is daarom veel slimmer om de inspanningen te richten op een betere benutting van die gratis energie. We mikken op een brede inzet van zonnewarmte, niet alleen voor tapwater maar ook om te verwarmen en om te wassen.”

Nul-op-de-meter

Zonnewarmte is volgens Van Diemen echt onmisbaar voor het Nul-op-de-meter (NOM)-programma. Maar NOM vereist wel een veel grotere integratie van technieken dan wat de praktijk nu laat zien. Nu worden in installaties vaak nog componenten dubbel toegepast. Dat maakt de installatie niet alleen onnodig duur maar ook complex. Van Diemen: “We zien verschillende besturingen en monitoringssystemen. Om een juiste weg te vinden door de doolhof van uitdagingen waarvoor NOM-projecten ons stellen, moeten we ons laten leiden door de best presterende systemen. En dan kom je naar mijn opvatting uit op zonnecollectoren voor het maken van hoge temperatuur-tapwater en warmtepompen voor lage temperatuur-ruimteverwarming.”

HRSolar heeft uitgerekend dat wanneer twee zonnepanelen worden opgeofferd voor twee zonnecollectoren van gelijke oppervlakte, al in een belangrijk deel van de tapwaterbehoefte kan worden voorzien. En dat betekent dus dat de warmtepomp veel minder draaiuren hoeft te maken.