Zonnepanelen presteren beter op witte dakbedekking

Erik op 21 augustus 2017 | 3 minuten leestijd
Zonnepanelen presteren beter wanneer deze worden gekoeld. Een manier om de temperatuur op het dak te verlagen is gebruikmaking van natuurlijke koeling door bijvoorbeeld vegetatie als toplaag toe te passen. Maar ook witte daken kunnen aanzienlijk bijdragen aan de gewenste koeling. Op een bedrijfshal in Steenwijk is witte dakbedekking aangebracht.

De dakbedekking op het complex van een specerijenmaalderij in Steenwijk is aangebracht door Olster Dakwerken BV. De dakbedekking was aan vervanging toe, omdat deze aan het einde van haar levensduur was en omdat de opdrachtgever de warmte-instraling wilde beperken door het verwijderen van de lichtkoepels en het dichtzetten van de daksparingen. De opdrachtgever wilde daarnaast op het dak pv-panelen monteren.

Het oude dakbedekkingssysteem slopen was volgens Olster Dakwerken in dit geval geen optie, omdat het gebouw gebruikt wordt voor de opslag van specerijen. Er kon daarom geen enkel risico genomen worden m.b.t. lekkage tijdens de werkzaamheden. Om die reden werd gekozen voor ‘overlaging’, een methode waarbij een nieuwe laag dakbedekking wordt aangebracht op de oude dakbedekking.

Koeling

Bij witte daken kunnen temperaturen van circa 80 °C op zwarte bitumen daken worden teruggebracht naar circa 40 °C  Daarnaast kan een wit dak voor de binnentemperatuur wel 3 tot 5 °C schelen. Bedrijven, VvE’s en vastgoedbeheerders die gebruikmaken van zonnepanelen of overwegen om ze te installeren, staan echter zelden stil bij de dakkleur. Het is wel een enorme gemiste kans, aangezien witte dakbedekking het zonnepanelen rendement aanzienlijk verhoogt. Een bijkomend en heel groot zonne-energie voordeel is dat die reflectie deels weer wordt opgenomen door zonnepanelen.

Voor het project in Steenwijk koos Olster Dakwerken voor een polyfin kunststof dakbaan, omdat pvc volgens de dakdekker sneller vervuild raakt en door weekmakermigratie een geringere levensduurverwachting heeft. De Polyfin FPO waarvoor hier is gekozen heeft als basis o.a. de werkstof FPO (Flexibele PolyOlefine). Polyolefine is kunststof op basis van uitsluitend koolstof en waterstof, het bevat geen chloorverbindingen, is lichter dan pvc en kan volledig hergebruikt worden. Het kan zonder scheidingslaag aangebracht worden op bitumen en polysterene dakbedekking.

Witte dakbedekking is in opkomst

De meeste daken in Nederland zijn nog steeds zwart maar witte daken zijn wel degelijk in opkomst. Deels is dat toe te schrijven aan onderzoek waaruit blijkt dat witte daken bijdragen aan een beter klimaat in de steden. Het stedelijke warmte-eiland effect wordt er aantoonbaar door gereduceerd.

Een ander bedrijf dat al vele jaren ervaring heeft met het aanbrengen van witte dakbedekking is Kewodak. Het dakdekkersbedrijf heeft onder meer het dak van het hoofdkantoor van BMW in Rijswijk voorzien van ruim 400 m2 zonnepanelen in combinatie met een witte dakbedekking. De witte dakbedekking die Kewodak gebruikt heeft een speciaal type titanium dioxide (TiO2) in de toplaag. TiO2 is een mineraalsoort die onder invloed van uv-licht als een katalysator werkt. Stikstofoxiden en zwaveloxiden worden omgezet in milieu onschadelijke stoffen, met als gevolg een afname van fijnstof.

Gerelateerde artikelen