Zonnepanelen op je balkon: efficiënt en fraai

Erik op 17 augustus 2016 | 2 minuten leestijd
Stel, hebt een balkon, maar zou graag zonnepanelen willen en het dak is niet geschikt. Het kan een probleem opleveren, maar het Nederlandse bedrijf ZigZagSolar heeft daar iets op bedacht. Zij ontwikkelden een architectonisch balkonsysteem waarmee zonne-energie kan worden gewonnen.

“Het balkonsysteem slaat twee vliegen in één klap”, legt ZigZagSolar uit. “Het verhoogt de uitstraling en esthetische waarde van het gebouw en biedt de mogelijkheid elektriciteit te winnen die direct naar de meterkast geleid kan worden.” Omdat er een directe koppeling kan worden gemaakt met de meterkast, is het rendement hoger. Bij een gezamenlijk project moeten er vaak ook vele kabels worden getrokken naar vele verschillende omvormers.

Verfraaiing van flatgebouwen

De ontwikkelaars zien daarbij ook mogelijkheden om flatgebouwen te verfraaien. Het systeem kan de flatgebouwen voorzien van een specifieke identiteit per balkon. “Een meerwaarde voor de herkenbaarheid en communicatie met bewoners.”

PV gevelsysteem

ZigZagSolar ontwikkelde eerder al een gevelsysteem om zonne-energie op te wekken. Zij zien de zonnepanelen niet alleen als elektriciteitsopwekking, maar ook als kunstobject. “Net als in het gevelsysteem zijn hier namelijk ook allerhande decoratieve materialen toe te passen; bijvoorbeeld aluminium, Trespa, hout of staal.”

Constante ontwikkeling

Om het systeem verder te ontwikkelen, vraagt het bedrijf aan de gebruikers om hun feedback te geven: “Zijn er kansen of aanvullingen, of wellicht projecten waarbij dit systeem goed aan kan sluiten?”

Beeld: Rob van Leuven, Archifloor.coop

Gerelateerde artikelen