Het paneel behaalt zijn hoge rendement omdat de nanotechnologie het mogelijk maakt ook delen van het lichtspectrum te oogsten waar het ‘gangbare zonnepaneel’ geen gebruik van maakt. De energie wordt omgezet in warmte en opgeslagen in een buffervat. SPT heeft inmiddels diverse systemen geïnstalleerd. Momenteel worden op het dak van Iris Zorg in Lelystad veertig panelen geïnstalleerd. Stephan van Schie, directeur van SPT Benelux: “In tegenstelling tot pv-panelen die afhankelijk zijn van intens licht is de Surface Power alleen afhankelijk van het aantal lichturen en veel minder van de intensiteit van het licht. In december zijn de dagen kort en vaak somber, maar omdat we dat andere licht stapelen, halen we toch een enorm rendement.”
Delta T
Het Surface Power paneel presteert volgens Van Schie gemiddeld beduidend beter dan panelen die geen gebruik maken van nanotechnologie. Als de zon achter een wolkendek bij een gangbaar paneel 40 °C warm water levert, zal een Surface Power gemakkelijk het dubbele halen. Het paneel kan de hele dag op alleen een kleine hoeveelheid licht warmte leveren. Dus ook bij slechte en variabele weersomstandigheden wordt nog steeds energie gewonnen. Van Schie: “Door de manier waarop het licht wordt gevangen, de warmte wordt opgewekt, energiestromen overgebracht en opgeslagen in het buffervat, kan je grofweg stellen dat ons systeem met vijf panelen net zoveel energie opwekt als een normaal systeem opwekt met 10 tot 15 panelen.”
Helft gasverbruik
Op zijn eigen woning heeft Van Schie vier panelen liggen op het noordwesten. Deze voeden een 300 liter boiler. Met zijn vier panelen is het gasverbruik voor zowel ruimteverwarming als warm tapwater teruggedrongen van 1500 m3/jaar naar 750 m3/jaar. Omdat de ketel minder hard hoeft te werken, zal die ook veel langer meegaan, verwacht van Schie. “Met deze panelen kunnen we van de traditionele cv-installatie een moderne hybride installatie maken. De investering voor een woonhuis zal rond de 7000 euro liggen, een fractie hoger dan andere zonneboilersystemen. Ik durf te stellen dat we daarmee het enige zonthermische systeem zijn dat zich binnen de veelal gehanteerde termijn van vijftien jaar ook daadwerkelijk heeft terugverdiend.”