​Zonnehub: Ook Eneco start met collectieve zonnestroom

Erik op 22 juni 2016 | 2 minuten leestijd
Ook Eneco start met het aanbieden van collectieve zonnestroom. Het initiatief, dat Zonnehub heet, stelt consumenten in staat om te investeren in zonnepanelen op grote daken in de buurt. Op deze manier kunnen consumenten zonne-energie opwekken, zonder hun eigen dak vol te bouwen met zonnepanelen.

Het initiatief is tot stand gekomen in samenwerking met Rabobank. Uit onderzoek van Eneco bleek dat het gros van haar consumenten geen zonnepanelen aanschaft door het ontbreken van een eigen (of geschikt) dak. Door ‘buurtdaken’, zoals de daken van flatgebouwen of de lokale supermarkt, beschikbaar te stellen, kunnen omwonenden collectief een zonnedak realiseren.

Consumenten kunnen al meedoen aan een dergelijk collectief met de aanschaf van één zonnepaneel. Eneco neemt naast de installatie ook de administratie en het onderhoud van de zonnepanelen voor zijn rekening.

Postcoderoosregeling

Door de Postcoderoosregeling is deze manier van zonne-energie opwekken een stuk aantrekkelijker geworden. Door deze regeling hoeven deelnemers aan collectieve zonne-initiatieven namelijk geen energiebelasting meer te betalen over de stroom die op die manier opgewekt wordt. Daardoor is een dergelijke investering veel sneller terug verdiend.

Jeroen de Haas, bestuursvoorzitter van Eneco Groep, in een persbericht: “Het Klimaatakkoord verwoordt nog eens de urgentie om haast te maken met de overgang naar een duurzame energievoorziening. In Nederland maken we aanzienlijke stappen met windenergie, maar zonne-energie is een opvallende achterblijver. Terwijl we met de grote interesse, de dalende aanschafkosten en de vele lege daken alle ingrediënten hebben om een koploper te worden. Daarom gaan wij de laatste drempels wegnemen om een boost geven aan de lokale opwek van zonne-energie in Nederland.”

Gerelateerde artikelen