Zonnefietspad SolaRoad levert meer energie dan verwacht

Erik op 8 mei 2015 | 3 minuten leestijd
Sinds oktober 2014 ligt in het Noord-Hollandse Krommenie het zonne-energieopwekkende fietspad SolaRoad. Net een half jaar in gebruik en nu al een succes. Volgens onderzoeksbureau TNO heeft het fietspad al bijna 3000 kWh aan zonne-energie opgeleverd.

Sinds oktober 2014 ligt in het Noord-Hollandse Krommenie het zonne-energieopwekkende fietspad SolaRoad. Net een half jaar in gebruik en nu al een succes. Volgens onderzoeksbureau TNO heeft het fietspad al bijna 3000 kWh aan zonne-energie opgeleverd.

De SolaRoad is een primeur voor Nederland: het is het eerste wegdek ter wereld dat zonne-stroom oplevert. En stroom genereren doet de SolaRoad zeker: in het eerste half jaar heeft het fietspad al bijna 3000 kWh aan zonne-energie opgebracht. En dat is boven verwachting. “We hadden niet gedacht dat het fietspad al zo snel zo veel zou opleveren. We kunnen dan ook spreken van een succesvol eerste half jaar”, aldus Sten de Wit, woordvoerder van SolaRoad.

Meer dan 150.000 fietsers

Met die 3000 kWh aan energie kan volgens De Wit een eenpersoonshuishouden voor een jaar van elektriciteit worden voorzien of kan een elektrische scooter 2,5 keer de wereld rond. “Als we dit vertalen naar een jaaropbrengst, dan komen we boven de 70 kWh per m2 per jaar uit die we in de laboratoriumfase als bovengrens hadden voorspeld.” Inmiddels zijn meer dan 150.000 fietsers over het zonne-energie opwekkende fietspad gereden.

Kristallijn silicium zonnecellen

SolaRoad wordt ontwikkeld door TNO, provincie Noord-Holland, Ooms Civiel en Imtech Traffic&Infra. Eind oktober 2014 werd het zeventig meter lange fietspad in gebruik genomen en reden de eerste fietsers over het wegdek. Het fietspad bestaat uit verschillende betonnen modules van 2,5 bij 3,5 meter. In één rijrichting zijn kristallijn silicium zonnecellen geplaatst onder een geharde glazen toplaag; mét stroeve coating tegen uitglijers. De andere zijde van het wegdek heeft geen zonnecellen en wordt gebruikt om verschillende coatings te testen.

Het zonne-energie opwekkende fietspad bevindt zich nog in een pilotfase en de komende 2,5 jaar wordt SolaRoad dan ook nog uitvoerig getest. Dit om zogenaamde kinderziekten te voorkomen. Eerder kwamen onderzoekers er al achter dat bij grote temperatuurwisselingen de coating los kan laten. Inmiddels is dat verholpen en wordt er gewerkt aan een verbeterde coating. Met dit prille succes lijkt de weg vrij voor nog veel meer zonne-energie opwekkende (fiets)paden…

Foto: SolaRoad

Gerelateerde artikelen