De roep om gebouwen energieneutraal te maken, blijft luid. Bedrijven willen het netto stroomverbruik beperken en gebruiken daar bijvoorbeeld zonnepanelen voor. Vele daken worden vol gelegd met panelen. Maar het pv-systeem is niet altijd voldoende omdat de verhouding tussen de stroomvraag en het dakoppervlak ongunstig is. Een oplossing kan worden gevonden in ramen. De ramen vangen dagelijks veel zonlicht op en kunnen volgens de ontwikkelaars goed worden gebruikt om energie op te wekken.
Hoe werkt het?
Het raam met dubbelglas is uitgevoerd met smalle stroken van 15 millimeter die zonnecellen bevatten. De cellen zijn gemaakt van monokristallijn silicium en hebben een rendement dat maximaal 24,5 procent zijn. Omdat niet op elk raam dezelfde hoeveelheid zon valt, wordt per raam berekend in welke hoek de cellen moeten staan. Elk bouwproject is daardoor uniek. Het bedrijf heeft een simulatiemodel ontwikkeld waarmee optimaal kan worden berekend hoe de cellen moeten staan.
De opbrengst van de zonnepanelen licht wel lager dan een normaal paneel. Het voordeel van zonnecellen in dubbele beglazing wordt behaald bij hoge gebouwen waarbij het dakoppervlakte beperkt is vergeleken met het stroomverbruik.
Succesvolle pilot
De eerste pilot wordt inmiddels uitgevoerd in een kantoorpand van Rabobank in Eindhoven. “Deze PowerWindow-pilot is een goed voorbeeld hoe Rabobank met klanten en partners verduurzaming wil stimuleren”, legt Pieter Ketting van Rabobank uit. “Als deze pilot slaagt zien we een belangrijke bijdrage voor PowerWindows in het energiezuiniger maken van commercieel vastgoed.”
Nieuw project
Physee wil nu doorpakken. “Voor 2018 is reeds een contract getekend met projectontwikkelaar VORM om in Amsterdam aan het IJ 1850 vierkante meter aan stroomopwekkend glas toe te passen. De nieuwe eigenaren van 143 luxe appartementen in woontoren Overhoeks zullen straks de mogelijkheid hebben om elektronische apparaten op te laden aan het zelfde glas als waar door men van het uitzicht geniet.”