Zonne-energie stuk goedkoper dankzij gestapelde zonnecellen

Erik op 5 september 2014 | 2 minuten leestijd
Zonne-energie kan een stuk goedkoper. Een Amerikaans bedrijf heeft onlangs een nieuwe technologie ontwikkeld, waarbij zonnecellen op elkaar worden gestapeld. Door de cellen op elkaar te plaatsen, wordt het rendement verhoogd en dat scheelt enorm in de kosten.

Het Amerikaanse bedrijf Semprius is het brein achter deze nieuwe technologie. Het bedrijf realiseerde maar liefst drie innovaties. Semprius bedacht allereerst een goedkope manier om de zonnecellen makkelijk en snel op elkaar te plaatsen, vervolgens een eigen wijze om de zonnecellen elektrisch met elkaar te verbinden en bracht een nieuw soort lijm op de markt, die de cellen op elkaar houden.

Minuscule zonnecellen

De ontwikkelde techniek werkt als volgt: onderzoekers plaatsen meerdere halfgeleidende materialen op elkaar. Allemaal verzamelen ze een andere frequentie van het licht. Het bedrijf maakt gebruik van minuscule zonnecellen van slechts een millimeter groot, die ervoor zorgen dat de kosten voor koeling dalen én de efficiëntie verbetert.

Hoog rendement

De onderzoekers hebben op deze manier zonnecellen ontwikkelt met een efficiëntie van bijna vijftig procent. Dit betekent een verdubbeling van het huidige rendement van zonnepanelen. Normaal gesproken zetten zonnecellen minder dan 25 procent van de energie in zonlicht om in elektriciteit.

Gerelateerde artikelen