Zonne-energie opwekken terwijl je fietst

Erik op 22 oktober 2014 | 2 minuten leestijd
Rijden over een fietspad terwijl er zonne-energie wordt opgewekt. Het kan in het Noord-Hollandse Krommenie. Daar is begin deze week de SolaRoad in gebruik genomen: de eerste weg ter wereld die zonlicht omzet in elektriciteit.

Begin deze maand werd gestart met de aanleg van het zeventig meter lange fietspad. Installateurs plaatsten verschillende betonnen modules van 2,5 bij 3,5 meter. In één rijrichting brachten zij kristallijn silicium zonnecellen aan onder een geharde glazen toplaag van ongeveer 1 centimeter dik. De andere zijde van het fietspad heeft geen zonnecellen en wordt gebruikt om verschillende toplagen te testen.

Klaar voor gebruik

Begin deze week was de SolaRoad klaar voor gebruik en reden de eerste fietsers over het nieuw aangelegde wegdek. De komende drie jaar wordt onderzocht hoeveel stroom het fietspad precies oplevert en hoe het is om over een weg vol met zonnecollectoren te fietsen.

Eén groot zonnepaneel

SolaRoad wordt ontwikkeld door TNO, provincie Noord-Holland, Ooms Civiel en Imtech Traffic&Infra. Allemaal hebben zij de ultieme droom dat over een aantal jaren grote delen van het wegoppervlak in Nederland fungeren als één groot zonnepaneel. De opgewekte zonne-energie kan vervolgens gebruikt worden voor onder meer wegverlichting, verkeersinstallaties, huishoudens en elektrisch rijden.

Doorbraak voor duurzame energievoorziening

SolaRoads kunnen een doorbraak betekenen op het gebied van duurzame energievoorziening”, zegt innovator Sten de Wit van TNO. “Zeker als het wegconcept uitgroeit tot een systeem waarmee de opgewekte elektriciteit wordt getransporteerd naar de voertuigen die over de weg rijden. Stel je voor, energie wordt dan opgewerkt op de plaats waar deze nodig is. Dan wordt een grote stap mogelijk richting een energieneutraal mobiliteitssysteem.”

Gerelateerde artikelen