Zonne-energie: de laatste ontwikkelingen

Erik op 3 mei 2018 | 4 minuten leestijd
We gebruiken wereldwijd steeds meer zonnepanelen om duurzame energie mee op te wekken. In Nederland steeg de productie van zonne-energie in 2017 met 40% ten opzichte van het jaar daarvoor. En dat niet alleen: dankzij veelvuldig onderzoek worden ze ook steeds beter, mooier en veelzijdiger.

Zonneparken: groot, groter, grootst

Behalve zonnepanelen op onze daken komen er ook steeds meer zonneparken bij. In Nederland wordt op dit moment gewerkt aan Solarpark Scaldia. Dit zonnepark heeft een oppervlakte van ongeveer 85 voetbalvelden met daarop circa 140.000 zonnepanelen. Deze kunnen ongeveer 30.000 huishoudens van energie voorzien. Tot die tijd staat in Delfzijl het grootste zonnepark van Nederland met daarop ruim 120.000 zonnepanelen.

Maar: baas boven baas. In Saoedi-Arabië worden namelijk plannen gemaakt voor het grootste zonnepanelenproject ter wereld. De regering is samen met het Japanse investeringsbedrijf SoftBank bezig met de voorbereidingen om het park te kunnen aanleggen. De zonnepanelen moeten in 2030 zo’n 200 gigawatt aan stroom opwekken. Ter vergelijking: in Nederland wordt momenteel jaarlijks nog geen 3 gigawatt aan stroom uit zonnepanelen opgewekt.

Onzichtbaar

Echt mooi is zo’n donkere plaat op je dak of in het landschap niet. Discussies over bovenstaande zonneparken zijn in volle gang. Vanuit verschillende kanten wordt daarom gewerkt aan oplossingen om zonnepanelen beter weg te werken of mooier te maken. Tesla heeft Solar Roof ontwikkeld: dakpannen van gehard glas met geïntegreerde zonnepanelen. Deze zijn al online te bestellen, al laat installatie buiten de VS nog even op zich wachten. Hanergy levert flexibele zonnepanelen, waaronder in de vorm van dakpannen.

De gevel als zonne-energiebron

Er is steeds meer aandacht voor de gevel als energiebron. Echter bestaan er nog nauwelijks betaalbare opties om zonnepanelen in verschillende vormen en kleuren te integreren in gevels. Op de campus van TU Eindhoven wordt er daarom gewerkt aan gekleurde pv-panelen voor gevels. De onderzoekers hopen dat de nieuw ontwikkelde technologie zal leiden tot pv-gevels die in elke maat en elke kleur te verkrijgen zijn. Een samenwerkingsverband genaamd Dutch Solar Design is ook bezig met gevelelementen als alternatief voor zonnepanelen. De ontwikkelaars beloven 80% van de energieopbrengst van een standaard zonnepaneel en een grote ontwerpvrijheid wat betreft kleuren en prints.

Lees meer: Decoratieve gevels met dunne filmzonnecellen wekken energie op

Wat als de zon niet schijnt?

In Nederland hebben we vaak bewolkte dagen, maar met de opkomst van PERC-technologie is het mogelijk om ook dan voldoende zonne-energie op te wekken. PERC-cellen zorgen voor een betere doorstroming van energie. De achterkant van PERC-panelen is bovendien van glas, waardoor de zonnecellen koeler worden gehouden en er minder energie verloren gaat doordat het wordt omgezet in warmte. De afgelopen jaren is het gebruik van PERC-cellen in zonnepanelen enorm gestegen. Maar dat is nog niet alles. Een team van Chinese wetenschappers is bezig met de ontwikkeling van zonnepanelen die stroom opwekken als er regendruppels op vallen. Deze panelen bestaan uit twee lagen. Zodra er regendruppels op vallen ontstaat er frictie tussen de lagen waardoor er elektrische lading ontstaat. Geen geheel nieuwe techniek, wel willen de onderzoekers de zonnepanelen zover ontwikkelen dat ze simpel, efficiënt en zelfs in je kleding te verwerken zijn.

Gerelateerde artikelen