Zo stook je dit seizoen verantwoord

Erik op 20 oktober 2016 | 3 minuten leestijd
​De temperatuur gaat omlaag, de haard gaat weer aan. Voor veel mensen een gezellige aangelegenheid, maar het stoken van een houtkachel is de afgelopen tijd op veel verzet gestuit. Maar Nederland wil graag bij een gezellig vuurtje zitten. Hoe pak je dit het beste aan?

Milieu Centraal, een voorlichtingsorganisatie, komt dit stookseizoen met tips voor het verantwoord stoken van hout.

Rookafvoer belangrijk

Goede rookafvoer is al essentieel gebleken bij het stoken van hout en werd al eerder besproken op InstallatieProfs. De organisatie voegt daar meerdere tips aan toe. Zo raden zij niet aan te gaan stoken in steden of plekken waar huizen dichtbij elkaar staan. “Het stoken van hout in steden en woonwijken is niet wenselijk, omdat het veel overlast en luchtvervuiling kan geven,” legt Milieu Centraal uit. “Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid, er komen meerdere kankerverwekkende stoffen vrij bij stoken van hout.”

Voor mensen die toch willen stoken is een open haard een afrader, stelt de organisatie. “die zorgt voor een heleboel schadelijke stoffen in en om je huis. Bovendien vliegt 90 procent van de warmte zo de schoorsteen uit.”

Enkele stooktips op een rij:

  • Stook alleen droog hout. Hout dat niet droog genoeg is, zorgt voor extra fijnstof en rook.
  • Verbrand nooit geverfd hout; daarin zitten giftige en soms kankerverwekkende stoffen.
  • Papier en karton zorgen voor veel rook en vliegas.
  • Is het windstil of mistig? Stook dan niet. De rook blijft dan hangen en zorgt voor veel luchtvervuiling
  • Let op het FSC- of PEFC-keurmerk op het hout. Alleen dat keurmerk garandeert dat het eerlijk hout is uit een duurzaam beheerd bos.
  • Ventileer voldoende tijdens het stoken
  • De kleur van de vlammen zegt veel. Gele vlammen zijn goed, oranje vlammen en zwarte rook geven aan dat de verbranding niet volledig is.
  • De schoorsteen moet minstens één keer per jaar worden geveegd.
  • Stook niet te vaak en niet te lang. Niet elke dag en niet langer dan vier uur.

Allesbrander verbrandt niet alles

Een opmerking wordt geplaatst bij de term allesbrander. In deze kachel kan namelijk niet alles worden verbrand zoals het woord wel doet vermoeden.  

Meningen over pelletkachels verschillen

Consumenten die hout willen stoken als hoofdverwarming worden door Milieu Centraal aangeraden een pelletkachel te nemen. De meningen over de pelletkachels liepen op deze website nogal uit een.  

Gerelateerde artikelen