Zo kom je de hete dagen door zonder airco

Nu de zomer van zich laat spreken en de zon volop schijnt, klagen Nederlands steen en been dat het te warm is. Ben de hoge temperaturen buiten kan het binnen ook behoorlijk warm worden. Een airco kan helpen het hoofd koel te houden, maar is niet de beste optie voor het milieu. Deze apparaten slurpen energie en dat ga je merken op je energierekening. Welke oplossingen kan jij als installateur geven om het binnen koel te houden?


Houd ramen overdag dicht en doe ze ’s avonds, wanneer het koeler is, open. Op die manier blijft de warmte overdag buiten en stroomt er koelere lucht door je huis tijdens de nacht. Let wel op inbrekers die jouw open raam graag gebruiken om binnen te komen.

Zonwering

Het gordijn sluiten kan helpen, maar laat vaak nog steeds de warmte van de zon niet in zijn geheel tegen. Een beter alternatief is buiten zonwering. Je ramen komen daardoor in de schaduw te liggen waardoor het buiten lekker koel blijft.

LEES OOK: zonweringtrend: terrasoverkappingen

Isoleren

Goed geïsoleerde huizen worden vaak in verband gebracht met minder stoken in de winter. Dat is uiteraard terecht, want dat is de voornaamste reden om je energierekening laag te houden. Met warm weer blijft je huis met goede isolatie lekker koel. Daar plukken de bewoners van dit Nul op de Meter-project nu de vruchten van.

Energie zuinige apparaten

Elektrische apparaten geven warmte af. Gebruik op warme dagen zo min mogelijk elektrische apparatuur, want hoe minder warmte er in huis komt, hoe minder er ook weer uit moet. Als je toch elektrische apparaten gaat gebruiken, is het raadzaam om energiezuinige producten te gebruiken. Deze gebruiken namelijk minder energie. Van apparaten die je niet gebruikt, kan je maar beter de stekker uit halen.

Warmtepomp

Een warmtepomp kan ook bijdragen aan het afkoelen van je huis als het te warm. Installeer daarom een warmtepomp. Fijn in de koude dagen, maar ook goed om je huis af te koelen als het te warm wordt.

LEES OOK: veel potentie hybride warmtepompen

Ventilator

Een ventilator kan zorgen voor verkoeling door middel van koele lucht. Het verplaatst de warme lucht en geeft een prettig briesje. Extra tip: zet bekertjes met ijs voor de ventilator. Dit zorgt voor een extra koele luchtstroom. Nadeel van een ventilator is uiteraard wel dat deze op elektriciteit werkt terwijl we hierboven aangegeven dat je die beter kan vermijden.

Kelders

In de kelder is het vaak lekker fris. Deze koelere lucht kan je hergebruiken. Laat een professional daarom een installatie aanleggen waardoor de koele lucht uit de kelder op andere plekken in het huis wordt gebruikt.

Zwembad

Tenslotte, als het binnen niet meer uit te houden is of gewoon omdat het lekker is…Verlaat je huis en zoek verkoeling in een nabijgelegen zwembad, meer of de zee. 

Gerelateerde artikelen