Zeven vernieuwers over nul op de meter-woningen

Erik op 17 juli 2015 | 2 minuten leestijd
Verspreid door Nederland verrijzen steeds meer nul op de meter-woningen. Het realiseren van deze energieneutrale woningen brengt voor bouwers en installateurs een andere manier van werken met zich mee. In het rapport ‘Nul op de meter – ervaringen van vernieuwers in de woningbouw’ vertellen ze daar aan de hand van 7 projecten openhartig over.

In 2020 moeten nieuwe woningen zo goed als energieneutraal zijn. Een volledig energieneutrale omgeving staat voor 2050 op de planning. Deze doelstellingen, beschreven in het Energieakkoord, brengen heel wat veranderingen met zich mee voor de bouw- en installatiebranche. CV-ketels worden vervangen door warmtepompen, dubbel glas wordt driedubbel glas en steeds meer woningen worden uitgerust met zonnepanelen.

Veel overeenkomsten

In het rapport ‘Nul op de meter – ervaringen van vernieuwers in de woningbouw’ van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) vertellen 7 bouwers welke stappen zij hebben gezet om tot hoge energieprestaties te komen. Uit de brochure blijkt dat veel duurzame bouwconcepten elementen gemeen hebben. Zo komt een isolatiepakket met een Rc-waarde van 5,6 of soms zelfs 10 veel voor, net als drievoudig glas, zonnepanelen, elektrische warmtepompen en mechanische ventilatie.

 

Gerelateerde artikelen