Zelfkoelende zonnepanelen voor meer rendement

Erik op 13 augustus 2014 | 2 minuten leestijd
Zonnepanelen zijn vandaag de dag één van de meest belovende en meest gebruikte technologieën voor hernieuwbare energie. Wetenschappers aan de universiteit van Stanford hebben nu één van de belangrijkste hindernissen overwonnen in de ontwikkeling van duurzame en efficiënte zonnepanelen, namelijk: zonnepanelen die zichzelf koelen.

In de zinderende hitte van de middagzon kunnen zonnepanelen erg warm worden. Na onderzoek is gebleken dat een verrassend ergerlijke hoeveelheid energie verloren gaat door zonnepanelen die over verhit raken. Oververhitting betekent daarnaast vaak een verkorting van de levensduur van het paneel.

Door het toevoegen van een nieuwe piramide-achtige eigenschap aan de silica van het zonnepaneel, silica is het materiaal in het paneel dat het zonlicht opvangt, kunnen de hete infraroodstralen beter weerkaatst worden, wat zorgt dat het paneel niet aan de kook raakt. Een bijkomend voordeel is dat de piramide-vormige silica meer zonlicht opneemt, waardoor het zonnepaneel veel meer energie om kan zetten.

De zonnepanelen worden binnenkort door de Universiteit van Stanford in de buitenlucht getest, maar het kan niet lang meer duren voordat deze nieuwe zonnepanelen een commerciële bestemming krijgen.

We krijgen straks dus niet alleen nieuwe zonnepanelen die meer stroom opleveren, maar ook zonnepanelen die veel langer mee gaan.

Gerelateerde artikelen