WTW: HOT OR NOT?

Erik op 20 november 2013 | 3 minuten leestijd
Vraag een doorsnee installateur of aannemer hoe een energiezuinig huis eruit ziet, en hij zal antwoorden: compact gebouwd, stevig geïsoleerd en… voorzien van gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. WTW is “hot” in de bouw- en installatiewereld. Is dat terecht? Er zijn namelijk meer opties voor een energiezuinige woning!

In onze ratrace om woningen (nog) energiezuiniger te krijgen, stijgt de populariteit van gebalanceerde ventilatie met WTW de laatste jaren snel. De voorstanders gebruiken daarbij vooral het argument van de terugwinning: “moderne WTW-units winnen minstens 90% van de warmte uit de afvoerlucht terug”. Dat klopt, een WTW-unit kan dit percentage halen, maar… wordt deze teruggewonnen warmte ook effectief gebruikt en daalt de warmtebehoefte daardoor evenredig? En zorgt deze daling van de warmtebehoefte voor een evenredig grote daling van het energieverbruik?

Nee! De reden is simpel: de meeste woningen zijn uitstekend geïsoleerd. De extra warmte – teruggewonnen door de WTW-unit – is nauwelijks nodig. Ook omdat mensen, verlichting, apparatuur en zonnestraling vaak voor meer dan genoeg warmtewinst zorgen, ook in de winter. Wie herkent niet de situatie dat je op een koude, maar zonnige winternamiddag even het raam opendoet, omdat het te warm wordt? Daarom wordt de ventilatiewarmte van de WTW-unit slechts ten dele nuttig gebruikt. De energiewinst op dit punt is dus minder dan vaak gedacht.

Daar komt bij dat een WTW-unit is uitgerust met twéé ventilatoren. Ze gebruikt daardoor meer energie dan een systeem met natuurlijke toevoer (één kleine afzuigventilator). Dit extra gebruik moeten we aftrekken van de vermindering van de verwarmingsenergie. En daar schuilt een ander addertje onder het gras. Stel dat we de warmte opwekken met een energiezuinige warmtepomp, met een rendement op primaire fossiele energie van 200%. Iedere MJ warmte die we minder hoeven op te wekken dankzij de WTW-unit, levert ons dus een besparing van slechts 0,5 MJ primaire fossiele energie op. Maar zoals gezegd, de woning gaat meer energie voor de ventilatoren gebruiken en dat is elektriciteit die is opgewekt met een rendement op primaire energie van 40%! Dus iedere MJ elektriciteit die méér wordt gebruikt, betekent 2,5 MJ gebruikte primaire fossiele energie …. méér!

Mijn conclusie… met ieder ventilatiesysteem is een energiezuinige woning te realiseren. En ook nog eens tegen dezelfde investerings- en gebruikskosten. De keuze is afhankelijk van uw voorkeur. Realiseert u zich wel dat het type ventilatiesysteem (natuurlijk of mechanisch) van invloed is op het binnenklimaat en op het gebruiksgemak. Maar… u krijgt er géén woning door die meer of minder energiezuinig is.

Auteur: Hans Crone

Gerelateerde artikelen