Wonen 2.0: duurzaam huis vol domotica

Vlakbij het Noord-Hollandse strand ligt een van de slimste woningen van Nederland: het W.I.N.D. House. Naast duurzame oplossingen als warmteterugwinning en zonnepanelen herbergt het huis allerlei handige snufjes op het gebied van domotica.

Het brein achter het W.I.N.D. House is architectenbureau UNstudio. Het Amsterdamse bedrijf bedacht deze slimme eengezinswoning, waarin comfort, duurzaamheid en digitalisering samen komen. Flexibiliteit is waar alles omdraait; dankzij flexibele plattegronden kunnen de kamers van de woning steeds worden aangepast aan de veranderende behoeften van de bewoners. De woning bestaat uit vier vleugels rond de kern van het huis: de open trap, die alle ruimtes met elkaar verbindt.

Veelomvattende domotica

Het absolute pronkstuk van de woning is het veelomvattende domoticasysteem, aangelegd door Elektrokern Solutions. Dankzij deze high tech installatie staan alle elektrische apparaten in en om het huis met elkaar in verbinding en zijn afzonderlijk te bedienen. In de woonkamer hangt een centraal touchscreen, waarmee de bewoners de slimme woning volledig kunnen controleren. Zo reguleren ze onder meer de zonnepanelen en klimaatinstallaties van de woning. Via een LAN-verbinding is het ook mogelijk installaties op afstand te bedienen met andere apparaten, zoals een smartphone of tablet.

Speciale beglazing

Duurzame installaties die te vinden zijn in de woning zijn zonnepanelen, een centrale lucht/water-warmtepomp, ventilatie met warmteterugwinning en vloerverwarming én –koeling voor elke kamer, die afzonderlijk te regelen is. Zowel de voor- als de achterzijde van het huis zijn volledig van gecoat glas. Deze speciale beglazing zorgt ervoor dat eventuele warmte van de zon buiten blijft.

Gerelateerde artikelen