Het appartementenblok De Karel Doorman (door Royal HaskoningDHV / Ibelings Van Tilburg architecten) aan het binnenwegplein in Rotterdam heeft de publieksprijs van De Nederlandse Bouwprijs in de wacht gesleept. De jury noemt het gebouw een prachtig voorbeeld van binnenstedelijke verdichting. Door de innovatieve aanpak is veel op grondstoffen bespaard. De Nederlandse Bouwprijzen werden 6 februari in Utrecht uitgereikt tijdens het Gala voor de Nederlandse Bouw.
De jury heeft in totaal 137 inzendingen beoordeeld in vier categorieën. De jury heeft hieruit elf inzendingen genomineerd. In elke categorie wordt De Nederlandse Bouwprijs uitgereikt. Daarnaast kunnen bezoekers van de Internationale BouwBeurs hun stem uitbrengen voor de Publieksprijs.
In de Categorie Gebouwen ging de Nieuwbouw NI00 – KNAW voor het Nederlands Instituut voor Ecologie, ontworpen door Claus en Kaan Architecten, er met De Nederlandse Bouwprijs vandoor. De nieuwbouw is een combinatie van een hoofd- en bijgebouwen. Het gedachtengoed van de cradle-to-cradle is als basis gebruikt. De jury spreekt van een krachtige, architectonische articulatie. De jury noemt de keuzes op het punt van duurzaamheid ‘vernieuwend’. Zo wordt zonne-energie uit planten onttrokken.
In de categorie Bouwmaterialen & -systemen is De Nederlandse Bouwprijs gewonnen door Rentovloer, van Mulder Obdam bouw. De Rentovloer is een lichtgewichtvloer voor de vervanging van een houten balkenlaag in bestaande woningen. De vloer kan in korte tijd, zonder veel overlast en met een hoge isolatiewaarde door twee mensen worden geplaatst. “Een slimme en snelle oplossing”, oordeelt de jury. “Door de efficiënte inzet van arbeid en de recyclebaarheid van de vloer is deze inzending de meest opvallende en duurzame innovatie in deze categorie.”
“Een origineel ontwerp dat gerealiseerd is met respect voor de historische context van het fort”, luidt het winnende juryoordeel. In de categorie Civiele kunstwerken heeft de Mosesbrug Fort de Roovere in Halsteren De Nederlandse Bouwprijs gewonnen. RO&AD Architecten heeft een (loop) brug ontworpen die je vanaf een afstand niet ziet door deze uit te voeren als een verdiepte sleuf in het water. Via harthouten treden loop je als Moses door het water het fort op. De jury: “Een winnend ontwerp door de onvoorstelbaar originele manier van ontwerpen en het gebruik van verrassend duurzaam materiaal in combinatie met puur Hollandse houttechnologie.”
De aanmoedingsprijs voor Young Professionals oftwel de De Nederlandse Bouwprijs 2013 in de Categorie Talent met toekomst gaat naar ORGA Architect Daan W. Brugging, bedrijver van modern ecologische architectuur. Dit heeft geleid tot een aantal gebouwen die door een breed publiek worden gewaardeerd. De jury is onder de indruk van Brugging’s werk: “Hij is een door de natuur geïnspireerde architect die zich in zijn ontwerpen laat leiden door harmonieuze vormen en verantwoorde materiaalkeuze.” Hij begreep volgens de jury al vroeg dat biobased bouwen een belangrijke toekomstwaarde heeft.
De prijzen werden uitgereikt door Maarten van Hezik, voorzitter Stichting De Nederlandse Bouwprijs, in Media Plaza tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw. Het gala is onderdeel van de Internationale BouwBeurs.