Windtoeter moet efficiëntie windenergie verhogen

Erik op 2 februari 2017 | 2 minuten leestijd
In een land met veel wind zoals Nederland en daarbij een aanzienlijke achterstand op het gebied van duurzaam opgewekte energie, lijkt windenergie de oplossing. Het bedrijf SheerWind denkt daar hetzelfde over en heeft een windturbine met een grote toeter ontwikkeld. De eerste proefopstelling is inmiddels geïnstalleerd, meldt deingenieur.nl.

De wind, die in de toeter wordt geblazen, wordt halverwege versnelt door de vorm van de toeter. Daar gaat de versnelde wind langs een turbine die gekoppeld is aan een generator. Door de wind te versnellen moet een hogere efficiëntie worden behaald. Het nieuwe apparaat heeft de naam Invelox gekregen en de eerste proefopstelling is geplaatst in Spijkenisse en is eigendom van NedPower SWH.

Afmetingen

De toeter van 22 meter lang staat op een dak en is daarvoor speciaal ontworpen. Het voordeel van de toeter is dat deze op plekken kan staan waar grotere windturbines niet mogen of kunnen staan. Overigens heeft de proefopstelling nog geen generator, maar is wel volgehangen met sensoren om de efficiëntie te kunnen meten. De ontwikkelaars verwachten een vermogen van 220 kW.

Meer windtoeters?

Het doel van NedPower SWH, dat speciaal is opgericht om in Nederland de Invelox op de markt te brengen, is om de windturbine op te schalen en grotere en efficiëntere windtoeters te maken.

Gerelateerde artikelen