Manon van Beek, CEO TenneT: “Wij leveren hiermee een belangrijke bijdrage aan de versnelling van de energietransitie. Op basis van onze ervaringen met innovatieve technologie in Duitsland kunnen wij nu de Nederlandse ambities voor de ontwikkeling van wind op zee met minder kabels, minder platforms en minder ruimtelijke impact en hinder voor de omgeving en het milieu zowel op zee als op land helpen realiseren.”
Innovatieve gelijkstroomverbindingen
De Minister van Economische Zaken & Klimaat (EZK) heeft met zijn brief aan de Tweede Kamer een belangrijke stap gezet in de uitvoering van de routekaart voor de ontwikkeling van windenergie op zee tot 2030. TenneT heeft van EZK de verantwoordelijkheid gekregen voor het aansluiten van in totaal 9,6 GW. Daarvan zal 5,6 GW worden aangesloten met wisselstroomverbindingen en 4 GW met innovatieve gelijkstroomverbindingen. Samen met de al operationele windparken op zee komt de capaciteit aan wind op zee in 2030 uit op 10,6 GW. Dit komt overeen met bijna 22 keer de capaciteit van de kerncentrale in Borssele.
Wereldprimeur: capaciteit van 2 gigawatt
Voor de windenergiegebieden Hollandse Kust (west) en Ten Noorden van de Waddeneilanden wordt geprofiteerd van TenneT’s gestandaardiseerde concept met offshore transformatorstations van 700 MW. Deze bundelen de elektriciteit van de windparken. 220 kV kabels transporteren de windstroom vervolgens naar de kust.
Bij het verder op zee gelegen windenergiegebied IJmuiden Ver zullen twee gelijkstroomverbindingen (bestaande uit kabels en converterstations) worden gebruikt; voor het eerst ter wereld met een capaciteit van 2.000 MW (2 GW). De kabels hebben een spanningsniveau van 525 kV (525.000 Volt). Op deze manier wordt er optimaal gebruik gemaakt van de schaalgrootte van dit gebied en dit sluit ook aan bij de wens van windindustrie voor grotere windparken. Bij een grotere capaciteit van 2 gigawatt zijn maar twee in plaats van zes kabels nodig (lagere kosten) en is er dus ook een kleiner ruimtebeslag. Ook zijn minder tracés op land nodig, waardoor de omgeving zoveel mogelijk wordt ontzien.
Veel profijt van Duitse activiteiten
De stap naar verbindingen met een vermogen van 2 GW is mogelijk vanwege TenneT’s unieke ervaring met HVDC netaansluitingen in Duitsland. Daar sluit TenneT op grote schaal offshore windparken aan op basis van gelijkstroom. Gelijkstroomkabels van 2 GW, maar dan op land, vormen ook de basis voor de aan te leggen SuedLink en SuedOstLink. Het hoge spanningsniveau van 525 kV gebruikt TenneT voor de nieuwe internationale verbinding tussen Duitsland en Noorwegen, NordLink.
Bij het aansluiten van windparken bij IJmuiden Ver zullen dus twee offshore converterstations van elk 2 GW worden geplaatst die de door de windparken opgewekte wisselstroom omzetten in gelijkstroom. Met deze techniek worden transportverliezen voorkomen. Op land staan dan weer converters die de gelijkstroom omzetten naar wisselstroom voor verder transport en distributie naar bedrijven en huishoudens. Door aansluiting op de meest verstandige punten in het net wordt ook voorkomen dat grote investeringen in het landelijk hoogspanningsnet noodzakelijk zijn. De offshore converters en windmolens bij IJmuiden Ver (ca. 80 km uit de kust) zullen niet vanaf land zichtbaar zijn.