Wifi veel sneller door infraroodstralen

Erik op 20 maart 2017 | 2 minuten leestijd
Door de sterke groei van draadloze apparaten, raken wifi-netwerken steeds verder overbelast. En dat brengt niet alleen frustratie met zich mee, maar gaat ook geld kosten. Reden voor onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven om een oplossing te bedenken. Zij ontwikkelden een draadloos netwerk dat gebaseerd is op infraroodstralen die ongevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Het grote voordeel van de wifi via infraroodstralen is dat de capaciteit omhoog gaat. Deze capaciteit is meer dan 40Gbit/s. Ter vergelijking, de theoretische download snelheid van een 4G-netwerk bedraagt 300MB/s. Daarbij hoeft het signaal niet te worden gedeeld doordat elk signaal zijn eigen lichtstraal krijgt.

Lichtantennes sleutel tot succes

Promovendus Joanne Oh die verbonden was aan het onderzoek, legt het principe op de website van de universiteit uit: “De draadloze data komt van enkele centrale ‘lichtantennes’, bijvoorbeeld aan het plafond. Deze antennes kunnen lichtstralen, die worden aangevoerd via een glasvezel, heel nauwkeurig richten. Dit zonder bewegende delen, en dus onderhoudsvrij en zonder stroomverbruik: in de antennes zitten roosters die lichtstralen van verschillende golflengtes onder verschillende hoeken uitstralen (‘passive diffraction gratings’).”

Eigen lichtantenne

Wanneer het apparaat zich buiten het bereik van de lichtantenne begeeft, neemt een andere het over. Doordat radiosignalen die de apparaten sturen, wordt de exacte plaatst bijgehouden. Elk apparaat krijgt een eigen lichtgolflengte toegewezen waardoor overcapaciteit niet kan optreden en storingen niet voor komen.

Andere frequentie

“Het huidige wifi maakt gebruik van radiosignalen, met een frequentie van 2,5 of 5 gigahertz”, legt Oh uit. “Het in Eindhoven bedachte systeem gebruikt infraroodlicht met frequenties die meer dan duizend keer hoger zijn, zo’n 200 terahertz. Daardoor is de datacapaciteit van lichtstralen veel hoger.”  

Gerelateerde artikelen