Wie zorgt er voor oma?

Erik op 19 januari 2015 | 3 minuten leestijd
Door de hervormingen in de zorg neemt het aantal mensen dat in een instelling zit snel af, terwijl de zorgbehoefte aan huis groeit. Daarnaast verdubbelt het aantal 80-plussers de komende tien jaar van 650.000 naar 1,3 miljoen. Hierdoor ontstaat de vraag; wie zorgt er voor oma? Door slimme thuis monitoring is dat geen grote zorg meer…

Het gaat vaak om automatisering en concrete oplossingen die de dagelijkse problemen van ouderen en gehandicapten uit handen nemen. Bijvoorbeeld aanpassingen in de verlichting, de luchtvoorziening (bij astmapatiënten), alarmsystemen of douchevoorzieningen. Allerlei aanpassingen die de personenen minder afhankelijk maken van mantelzorgers en de huisarts.

Twintig procent ouderen

De verwachting is dat in 2040 achter elke vijfde voordeur een 75-plusser woont. Ze willen de voordeur openen met een pasje, praten met een hulppost via een videofoon of ze willen een handige display voor zowel de telefoon, televisie als andere apparatuur. De externe verzorgenden hebben graag dat er in huis sensoren worden geplaatst die meteen waarschuwen bij ‘verdachte’ omstandigheden zoals lange tijd geen beweging. Of sensoren op de bewoner zelf, bijvoorbeeld een apparaat dat de bloeddruk opneemt en het resultaat doorstuurt naar de verpleging.

Nu de zorginstellingen minder bewoners ontvangen, moeten ze volgens de overheid meer tijd en financiële ruimte krijgen om over alternatieve woonzorgvormen na te denken. Waar ouderen en mensen met een beperking zelfstandig kunnen wonen, met behulp van (technologische) innovaties. In totaal zou het gaan om 4 miljoen vierkante meter die een nieuwe bestemming moet krijgen.

Onvoldoende aangepaste woningen

De huidige situatie is dat er weinig innovatieve woonzorgprojecten worden ontwikkeld en dat er onvoldoende geschikte en betaalbare woningen zijn voor ouderen en gehandicapten in de komende vijf jaar. In die periode hebben gemiddeld jaarlijks tienduizend ouderen, dertienhonderd gehandicapten en achthonderd cliënten die nu in een instelling terecht konden, andere woonruimte nodig.

Er zijn wel plannen voor de ontwikkeling van meer gepaste woonruimte, maar het komt nog slecht op gang. Zo heeft de brancheorganisatie ouderenzorg ACTIZ met het MKB afgesproken dat er 100.000 geschikte zorgwoningen moeten komen in de komende jaren. Maar hierover moeten gemeenten en het Rijk eerst samen beslissingen nemen.

Aanbouw mantelzorgwoning vergunningvrij

Het kabinet heeft wel toegezegd dat het mogelijk gaat worden om mantelzorgwoningen vergunningvrij aan te bouwen, of op een woonkavel te zetten. De bouw van mantelzorgwoningen wordt vergelijkbaar met een garage of een tuinhuis, waarvoor ook geen vergunning nodig is.

Gerelateerde artikelen