Werknemers met zwaar beroep halen pensionering minder vaak

Casper op 12 juli 2017 | 2 minuten leestijd
Werken in de installatiebranche is prachtig, maar wel zwaar. In sommige gevallen zelfs zo zwaar dat veel professionals hun pensioen niet halen omdat zij voor de pensioengerechtigde leeftijd arbeidsongeschikt zijn geraakt. Dat meldt De Volkskrant.

Nederlanders met een zwaar beroep melden zich vaak vroegtijdig ziek en zullen daardoor hun pensioen niet halen. Tot dat zij hun pensioengeld krijgen, verkrijgen zij hun inkomen uit een arbeidsongeschiktheidsuitkering om de periode tot de pensioensleetijd te overbruggen.

Verdubbeling aanvragen

Onder meer het pensioenfonds voor de metaal (PMT) ziet steeds meer professional afhaken. Het aantal is zelfs verdubbeld sinds de pensioenleeftijd stapsgewijs omhoog is gegaan naar 67 jaar. Jan Berghuis van PMT laat aan De Volkskrant weten dat de overheid met een oplossing moet komen. “Loodgieters of onderhoudsmedewerkers die vaak al op hun zeventiende begonnen zijn met zwaar werk, houden dat niet vol tot ze bijna 68 of misschien nog wel ouder zijn.”

WIA

Wanneer een werknemer meer dan twee jaar op rij ziek is en vervolgens wordt afgekeurd voor andere arbeid, krijgt hij of zij een inkomen uit de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WIA). Het percentage van de Nederlandse beroepsbevolking dat gebruikt maakt van de WIA-uitkering is sinds 2010 gestegen met twaalf procent. Dat maakt het UWV bekend.

Groei zet door

Zeker de professionals met een zwaar beroep kunnen de opwaardering van de pensioenleeftijd niet bijbenen. Hierdoor is de verwachting dat de groei van afgekeurde werknemers de komende tijd nog wel zal doorzetten. Momenteel heeft de Nederlandse overheid nog een regeling vervroegd te kunnen stoppen met werken, maar deze regeling loopt in 2020 af. Een explosieve groei van het aantal uitkeringsaanvragen ligt daardoor in de lijn der verwachtingen.