Weg met je CV-ketel?

Casper op 31 januari 2014 | 3 minuten leestijd
De wereld verandert in rap tempo. Elke dag opnieuw creëren we nieuwe technologische snufjes en passen we onze inzichten en ons gedrag hierop aan. Te midden van deze ratrace blijft de Central Verwarming rotsvast overeind. Opmerkelijk en… terecht? Ik dacht van niet…

De CV – met radiatoren overal in het huis – maakte ruim 50 jaar geleden een einde aan woningen die slechts op enkele plekken waren verwarmd met een gaskachel. Eindelijk waren meerdere kamers tegelijkertijd behaaglijk en hoefden we geen kruiken meer mee naar bed te nemen om te voorkomen dat je aan de dekens vastvroor. De CV werd razend populair en de “standaard” in woningen. En eigenlijk, is de CV dat nog. Terwijl de (nieuwbouw)woning van nu toch een volstrekt andere is dan die van eind jaren ´60. 21e– eeuwse woningen zijn uitstekend geïsoleerd en worden bij voorkeur energieneutraal gebouwd. Dit omdat we heel anders zijn gaan denken over ons energieverbruik. Vanzelfsprekend, want energie is schaars en kostbaar.

Is Centrale Verwarming dan nog steeds de beste oplossing? 

Moet iedere kamer wel verwarmd worden? In de meeste (slaap)kamers is de radiator nooit aan: waarom zit-ie er dan? En al die leidingen door het huis en die ketel op zolder geven warmte op plekken waar dit totaal niet nodig is. En de centrale regeling van de temperatuur (met een kamerthermostaat) is ook al niet ideaal: dan wíl je eens een warme slaapkamer en lukt dit niet, omdat de woonkamer al warm is en de ketel dus niet meer brandt! Bovendien bewijzen onderzoeken dat woningen met CV aanmerkelijk méér gas gebruiken, dan woningen met lokale gaskachels. Dus …waarom proberen we niet iets anders dan CV? Zijn er geen alternatieven

Zeker! 

Wat dacht u van een woning waarbij elektriciteit de energiedrager is. Een elektrische radiator die uitsluitend warmte produceert als we het in een kamer nodig hebben, is functioneel en energie-efficiënt. Daarnaast is er tegenwoordig de snel reagerende elektrische wandverwarming. Deze levert comfortabele warmte, uitsluitend als er warmtebehoefte is. Ook zijn er elektrische stralingspanelen, met een vergelijkbare aangename warmtelevering. Een laatste innovatie is de ontwikkeling van een lokale “gevelwarmtepomp”. Dit apparaat lijkt op een gevelkachel, zonder gasbrander, maar met een klein elektrisch warmtepompje. Deze onttrekt warmte aan de buitenlucht en geeft deze af aan de kamer en is bovendien nog per kamer regelbaar. Het energieverbruik? Gering, uiterst gering.

De mens is conservatief, wat hij kent en waardeert, wil hij graag houden. Maar anno 2014 wordt het tijd om verder te kijken dan onze ruim 50-jarige neus lang is.