​Wees slim en BIM!

Erik op 17 november 2015 | 4 minuten leestijd
Volgens een recent gehouden onderzoek van onderzoeksbureau Bouwkennis doet de installatiesector nog niet zo hard mee als het om BIM gaat. Dat zou wel moeten, volgens verschillende deskundigen. “Je moet voorkomen dat je straks achter de muziek aan loopt.”

BIM is niet meer weg te denken uit het bouwproces. Het is een fantastisch middel om alle trajecten en werkzaamheden te stroomlijnen en efficiënt samen te werken. Mark van Gurp, directeur en consultant bij BuroBim denkt dat het werken met BIM in de komende jaren alleen nog maar zal toenemen. “Het gaat hard. Er worden steeds meer systemen op elkaar afgestemd en de productencatalogi breiden nog steeds uit. Het is misschien een investering om aan te haken – het kost geld en vooral tijd – maar het is het waard. Ook voor installateurs!”

BIM is …   

Bim is geen wondermiddel, maar een werkmethodiek. Er kan door de verschillende partijen in de bouw worden samengewerkt in één systeem: het driedimensionale Bouw Informatie Model (BIM). Integraal werken dus, waarbij alle gegevens van zowel de architect, de constructeur, de installatie adviseur als de aannemer worden ingevoerd en verwerkt. Omdat je virtueel door het model (toekomstige gebouw) heen kunt bewegen, zie je dus in één oogopslag waar installaties en constructies zich bevinden en of er geen clashes zijn. Het integrale aspect van BIM is de grote kracht van het systeem. Iedereen levert zijn eigen input en heeft daarna alle aangeleverde data tot zijn beschikking.

Transparant

Ook Stefan Janssen van installatieadviesbureau Klictet in Waalwijk is enthousiast over BIM. “Wij zijn er nu zo’n vier jaar mee bezig en het wordt steeds beter. Voorheen werden ontwerpen veel meer los van elkaar uitgewerkt. Een wijziging in de ene discipline was niet direct zichtbaar bij de andere ketenpartners. Nu worden het gebouw, de constructie en de installaties echt integraal gemodelleerd. Met BIM zie je direct de diverse onderdelen. De architect en de constructeur geven de contouren en de maten aan, waarna wij als installatieadviseur ons deel toevoegen. Daardoor kan er veel minder misgaan. Als een kabelgoot bijvoorbeeld wordt afgestemd met een constructiebalk in relatie tot de beschikbare plafondhoogte en het klopt niet, dan wordt er automatisch een clash gemeld. Het is transparant en efficiënt, en het beperkt de faalkosten enorm.”

Bij de hand nemen

Janssen concludeert dat alle installateurs zich in BIM zouden moeten verdiepen. “Nu ontstaan er nog vaak problemen, omdat teveel installateurs achterlopen en de koppeling tussen het ontwerp en het uitvoeringsmodel niet goed kunnen maken. De meerwaarde van BIM is dat de methodiek helpt om die koppeling soepel te laten verlopen. Daarom raad ik installateurs het gebruik van BIM aan. Of je groot of klein bent, maakt niet uit. Of het om grote of kleine projecten gaat, maakt ook niet uit. De bottom-line is dat iedereen straks alles in BIM uitwerkt, dus zorg dat je mee doet. Steek er energie in en wacht er niet mee. Als meerdere partijen qua BIM in de beginfase zitten, nemen ze je nog wel bij de hand. Maar als ze ook kunnen kiezen voor een installateur die is ingevoerd in de materie, dan zullen ze dat op een gegeven moment doen.”

Wees slim en BIM, is dus het advies. Het is de toekomst, ook voor installateurs! 

Gerelateerde artikelen