Op dit moment zijn er (nog) geen subsidies voor het waterzijdig inregelen van gewone woningen, tot onvrede van inregelspecialisten Ed IJtsma van IMI Heimeier en Marius Valk van Remeha. IJtsma: “De transitie richt zich volledig op het financieel ondersteunen van apparaten zoals warmtepompen, terwijl de juiste balans van de totale installatie in bestaande woningbouw direct grote besparingen op gas en CO2 te behalen zijn.” Volgens IJtsma doen minister Wiebes en de opstellers van het Klimaatakkoord er verstandig aan waterzijdig inregelen mee te nemen als ‘erkende maatregel’ omdat de besparingspotentie veel groter is. Op dit moment werkt NEN aan een norm om die erkenning kracht bij te zetten. De ruggensteun helpt installateurs om de techniek en meerprijs van het inregelen beter te kunnen verkopen aan de eindgebruiker.
Balans in het cv-systeem
Marius Valk hield de kijkers, het leeuwendeel installatieprofessionals, een spiegel voor: “Uiteindelijk is comfort en energiebesparing een prestatie van een compleet systeem, niet enkel van een toestel. De rol van de installateur die écht weet waar hij het over heeft, is van groot belang.” Volgens Marius Valk ontstaan de grootste comfortproblemen wanneer mensen een nieuwe modulerende ketel geïnstalleerd krijgen, maar niet nader gekeken wordt naar de balans in het cv-systeem. Volgens Ed IJtsma wordt slechts in 10 procent van de toestelvervangingen goed gekeken naar de waterzijdige balans. In simpele voorbeelden lieten de mannen tijdens het webinar zien dat bij het waterzijdig inregelen het gasverbruik van gemiddelde woningen significant kan worden gereduceerd, met terugverdientijden van enkele stookseizoenen. Belangrijker is echter dat het comfort aanzienlijk verbetert. “Dit is juist laaghangend fruit dat de vormgevers van de energietransitie aan moet spreken”, zegt IJtsma.
Flink besparen
Een derde van de live deelnemers aan het webinar gaf aan dat de kennis rondom waterzijdig inregelen nog ondermaats is. Tijdens het webinar werden daarom tips gegeven waarmee installateurs direct aan de slag kunnen. Door deze toe te passen, kan met een materiaalinvestering van enkele honderden euro’s binnen enkele stookseizoenen meer dan een kwart worden bespaard op het gasverbruik van een gemiddelde woning. Daarnaast worden klassieke comfortklachten zoals wachttijden, installatiegeluid en disbalans verholpen.
Het webinar kan hier worden teruggekeken.