Waterstofketel Remeha wint VSK 2020 Publieksprijs

Casper op 6 februari 2020 | 3 minuten leestijd
De innovatieve waterstofketel van Remeha heeft de VSK 2020 Publieksprijs gewonnen. Deze hr-ketel verwarmt woningen en gebouwen op duurzame wijze doordat het speciale toestel waterstof verbrandt in plaats van aardgas. Remeha is blij met de waardering van het publiek; het feit dat het VSK-publiek de waterstofketel tot winnaar van de publieksprijs verkoos, sterkt Remeha in haar overtuiging dat de waterstofketel een belangrijke schakel gaat vormen in een succesvolle en betaalbare energietransitie.

Bij de uitreiking van de prestigieuze publieksprijs sprak de vakjury zijn waardering uit voor de moed van Remeha om verder te kijken dan vandaag of morgen. “Met de realisatie van waterstofketel laat Remeha zien nu al bezig te zijn met de verre toekomst”, aldus de jury.
 
Remeha ziet waterstof als dé oplossing voor de langdurige opslag van duurzame energie en een vergaand hergebruik van ons bestaande gasnetwerk. Deze visie zette de fabrikant van verwarmingsoplossingen ertoe aan om een compacte en zeer efficiënte hr-ketel te ontwikkelen die waterstof gebruikt. De eerste pilot met deze op waterstof gestookte hr-ketel startte in juni 2019 in Rozenburg.

Verduurzaming

Met de waterstofketel creëert Remeha een nieuwe oplossing die bijdraagt aan de missie van het Klimaatakkoord: het terugdringen van CO₂-uitstoot in woningen en kantoren. Naast de mogelijkheden die warmtepompen, warmtenetten en aardwarmte bieden, zorgt de waterstofketel voor een extra verduurzamingsmethode, juist in gebieden en situaties waar het lastig of zelfs onmogelijk is om met warmtepompen of warmtenetten aan de slag te gaan.

Door de eenvoud van het ontwerp is het met de waterstofketel mogelijk om in woningen en gebouwen de aardgasgestookte cv-ketels één op één te vervangen. De achterliggende installaties in gebouwen, zoals het afgiftesysteem, hoeven niet of nauwelijks te worden aangepast. De enige randvoorwaarde waaraan de komende jaren moet worden gewerkt, is de toevoer van duurzaam opgewekte waterstof. Belangrijk daarbij is dat onderzoek van Kiwa al heeft aangetoond dat ons huidige aardgasnetwerk ook voor de aanvoer van waterstof te gebruiken is.

Eenvoudig en betaalbaar

Omdat de technische inpasbaarheid van de waterstofketel in woningen en gebouwen relatief weinig aanpassingen vergt, kan dit voor de bewoners en gebouweigenaren een zeer ontlastende oplossing zijn. Met name in bestaande gebouwen, in dichtbebouwde steden of op afgelegen locaties, waar andere maatregelen zeer kostbaar of zelfs onmogelijk zijn. Hier kan het één op één wisselen van een gasgestookte ketel voor een waterstofketel een eenvoudige en betaalbare oplossing zijn.

Remeha in het nieuws

RTV Apeldoorn besteedde woensdag 12 februari uitgebreid aandacht aan de prijswinnaar.