Waterloos toilet moet hygiëne Afrika verbeteren

Erik op 5 januari 2016 | 2 minuten leestijd
Ongeveer 2,3 miljard mensen hebben geen toegang tot een veilig en hygiënisch toilet. Om die reden hebben Britse onderzoekers een waterloos toilet ontworpen dat goedkoop is en tegelijkertijd energie produceert. De eerst testen met het toilet zullen later in het jaar plaatsvinden.

Het Nano Membrane Toilet, zoals de uitvinding is genoemd, krijgt subsidie vanuit de stichting van Bill Gates en is in de afgelopen jaren verder ontwikkeld. Als de testen goed verlopen kan het toilet overal worden geïnstalleerd.

Werking toilet

In de kern van de het toilet is een nanotech membraan, dat verdampt water scheidt van de rest van het afval. Door dit proces is het water her te gebruiken en vrij van ziekteverwekkers. Het toilet zet uitwerpselen om in as en energie door verbranding en levert energie om het gehele proces van het toilet zelf te reguleren. De overgebleven as kan worden gebruikt om grond van extra grondstoffen te voorzien en van restenergie kunnen kleine elektronische apparaten worden opgeladen.Het toilet maakt gebruik van een draaiend mechanisme dat doorspoelen onnodig maakt en tegelijkertijd on aangename luchtjes voorkomt.

Verhuur

De ontwikkelaar willen de toiletten gaat verhuren waardoor de nieuwe systemen nog toegankelijker worden en bij moeten dragen aan meer hygiëne. Ghana zal waarschijnlijk het eerste land zijn dat gebruik zal maken van de waterloze toiletten. 

Gerelateerde artikelen