Watergekoelde airco: dé oplossing als buitenunit niet haalbaar is

Een aangenaam binnenklimaat in woning of kantoor is belangrijk voor ons welbevinden. Airconditioning kan voor zo’n klimaat zorgen. Is het installeren van een buitenunit geen optie, dan kan watergekoelde airco een oplossing bieden.

Het binnenklimaat van onze woon- en werkomgeving beïnvloedt sterk ons functioneren. We voelen ons het best als zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid van onze omgeving aansluiten bij onze behoeften. En niet alleen voelen we ons dan het beste, we presteren ook beter in een optimaal binnenklimaat.

Helaas ontstaat zo’n ideaal leef- en werkklimaat niet altijd vanzelf. Soms zijn de omstandigheden zelfs zodanig dat mensen zich in hun huis of op hun werkplek ronduit onprettig voelen. Zo ervaren we grote schommelingen in temperatuur doorgaans als vervelend. Als het binnenklimaat daarnaast bijvoorbeeld te vochtig is, kan ons lichaam overtollige warmte slecht kwijt, wat onder meer kan leiden tot benauwdheid. Een airconditioningsysteem kan dit soort klachten voorkomen en zo zorgen voor een goed binnenklimaat.

Airco in soorten en maten

Airconditioning komt in verschillenden soorten en maten. Luchtgekoelde airco-systemen zijn er te kust en te keur. Zo zijn er mobiele airconditioners, split- en multisplit-airconditioningoplossingen en raamkoelers. Bij de split-airconditioning (ook wel ‘vaste airco’ genoemd) is er sprake van een buiten- en binnendeel, dat onderling verbonden is. Het motorblok wordt bij deze oplossing aan de buitenkant van het pand gemonteerd. Een multisplit-oplossing lijkt veel op de split-airco, maar bestaat uit een combinatie van één buitenunit met meerdere binnenunits.

Uiteraard is de keuze voor een airconditioningsysteem maatwerk: iedere situatie is weer anders en alleen door te kiezen voor een passende oplossing zal de airconditioning het gewenste resultaat opleveren.

Watergekoelde airco

Niet alle situaties die airconditioning vereisen, lenen zich voor plaatsing van een buitenunit. Denk hierbij aan hoge wooncomplexen of situaties waarin het esthetische aspect een belangrijke rol speelt, zoals monumenten, beschermde gevels of beschermde stadsgezichten. Split- en multisplitconstructies hebben over het algemeen toch een wat ontsierend effect. Een mobiele airco kan verkoeling bieden, maar is toch altijd wat minder krachtig en zal niet in alle omstandigheden voldoen om een optimaal klimaat te creëren.

In die gevallen kan een watergekoelde airco uitkomst bieden. Deze inventieve airconditioning koelt zichzelf met leidingwater dat is verwarmd tot circa 40 graden. Dit water wordt na gebruik afgevoerd naar een afvoer. Bij een gesloten ringleiding bestaat ook de mogelijkheid de airconditioning daarop aan te sluiten.

Split-airco voor binnen

Een aantal fabrikanten levert een split-aircosysteem dat in zijn geheel binnenin het pand geplaatst wordt. Het principe van deze binnenopstelling is hetzelfde als met een standaard split-airco, mits de watergekoelde condensingunit niet buiten is gemonteerd, maar bijvoorbeeld in de ruimte waar zich ook de wasmachine bevindt. De keuze in dit soort systemen is relatief beperkt.

Het is echter ook mogelijk om ‘gewone’ luchtgekoelde split-aircosystemen om te bouwen naar een watergekoelde variant. Willen uw klanten een standaard watergekoelde airconditioning? Of zijn ze geïnteresseerd in het ombouwen van een luchtgekoelde uitvoering? Uiteraard zijn ze voor een gedegen advies bij de installatiebranche aan het juiste adres.

Gerelateerde artikelen