“Water wordt het nieuwe goud”

Erik op 3 mei 2016 | 6 minuten leestijd
Vanaf 30 april tot en met 8 mei wordt De Week van Ons Water georganiseerd om meer inzicht te geven in het water in Nederland. Schoon water is namelijk een essentieel onderdeel van ons leven, maar het wordt steeds meer een schaars goed. De week wordt onder meer georganiseerd door Rijkswaterstaat.

Dat water zeer kostbaar is, hoef je Rob Chömpff van Hamwells niet uit te leggen. De directeur van het bedrijf is sinds twee jaar bezig met het ontwikkelen van een e-Shower die aanzienlijk op water bespaart. De douche die hij ontwikkelt filtert en zuivert het water en zorgt ervoor dat een druppel niet één keer, maar zeven keer het lichaam raakt. Hierdoor wordt 90 procent water bespaart, maar 1 liter per minuut verbruikt en toch het comfort geboden van een 12 liter douchekop. Chömpff is blij dat De Week van Ons Water wordt georganiseerd. Het is volgens hem belangrijk om de ogen te openen over ons watergebruik.

De douche is een enorme verspiller. Niet alleen op het gebied van water, maar ook energieverbruik. Ongeveer een derde van de energierekening gaat op aan energie die door de piekenergie van warm water door douche wordt gebruikt.

Waterschaarste

Chömpff: “De kosten van het reinigen van water stijgen. We moeten inzien dat wij in Nederland een luxe positie hebben omdat we veel water tot onze beschikking hebben, maar het reinigen van het water wordt steeds duurder. Water wordt het nieuwe goud.” Al onze aangrenzende landen Duitsland, België en Engeland hebben inmiddels waterschaarste. De kosten voor water zijn in die landen nu al hoger dan bij ons in Nederland. Door een dreigend watertekort in Groot Brittannië -waar het toch echt veel regent- stevent het land af op wettelijke restricties voor water gebruik in 2020. De norm wordt 80 liter per persoon per dag. “Omstreeks 2020 zullen we de planeet met 8 miljard mensen bevolken”, legt Chömpff verder uit. “Dat is dezelfde planeet die nu al kampt met heftige water- en energietekorten, en die hevige klimaatverandering zal ondergaan in de komende jaren. Klimaatverandering is een reële dreiging voor ons allemaal, en het is moreel en financieel misplaatst – om maar niet te zeggen bizar – om schaarse energie en drinkwater te verspillen voor slechts 1 a 2 seconden contacttijd met het lichaam.”

Frank Desmet van sanitair bedrijf DELABIE onderschrijft de mening van Chömpff. In zijn column die hij afgelopen week schreef voor InstallatieProfs zegt hij: “De schaarste en de hoge kosten van waterzuivering en waterbehandeling zorgen er voor dat het water steeds duurder wordt. In publieke gebouwen ligt het gemiddeld verbruik, van om en nabij de 200 liter per dag en per persoon, meer  dan 50% hoger dan het gemeten waterverbruik thuis. Het is dus belangrijk het waterverbruik te optimaliseren door het debiet te beperken en een automatische zelfsluiting te garanderen.”

LEES HIER DE COLUMN: Hoe professioneel zijn professionelen?

E-shower

De e-shower, een innovatie die in augustus 2016 officieel wordt gelanceerd, moet helpen bij het slim omgaan met water. “Met gewone douches worden niet alleen onhoudbare gewoontes gehandhaafd die klimaatverandering alleen maar erger maken, maar ze kunnen ook het persoonlijk budget onder druk zetten wanneer de schaarste toeneemt. De Hamwells e-shower draagt bij aan een beter milieu voor iedereen door zowel het waterverbruik, het energieverbruik en het carbon footprint terug te dringen.”

Bij een douchebeurt van tien minuten gebruikt een gemiddelde douche 100 liter warm water. Al het water gaat direct naar het putje. De e-Shower van Hamwells vangt het water op in een apart reservoir( gescheiden van het putje), filtert en zuivert het en gebruikt het water circa zeven keer. Dat is circa tien seconden contacttijd op het lichaam in totaal.

Slimme douche met karaoke

De e-Shower is verbonden met het internet en via een app kan de gebruiker het verbruik inzien, daarnaast heeft de douche (in een uitgebreidere versie) ook een ingebouwde karaoke instelling voor wie graag zingt tijdens het douchen. Op de vraag of de gebruiker nu niet extra lang gaat douchen en de waterbesparing juist daardoor teniet wordt gedaan, moet Chömpff lachen. “Dan moet je wel heel lang onder de douche staan en dan ben je al lang verzadigd.” Door de besparing kan de gebruiker dus 50 minuten douchen als voorheen vijf minuten werd gedoucht om hetzelfde aantal liter te gebruiken. En als de gebruiker verwacht te lang te gaan douchen, terwijl dit niet de bedoeling is, dan kan de timer worden ingesteld en gaat de douche vanzelf uit.

Beeld: Hamwells.nl

Hamwells is niet het enige bedrijf dat bezig is met het besparen van water. Een Japanse startup is ook bezig met de ontwikkeling een douche die water vaker gebruik door het te filteren.

Daardoor kan je 50 keer douchen met slechts 19 liter. De douche bestaat uit een plastic bak die twintig liter kan dragen, een uitklapbare nylon tent van 1,80 meter en een douchestang die een douchekop kan vasthouden. Terwijl je doucht verzamelt het afvoerputje het water en via een filter wordt het water opnieuw bruikbaar gemaakt. Een familie van drie personen kan de douche twee weken gebruiken met dezelfde 20 liter en bespaart daarmee meer dan 550 liter.

LEES OOK: 50 keer douchen met 19 liter water

De douche is nog niet te verkrijgen, maar aar verwachting komt de douche voor het eerste op de markt in de Amerikaanse staat Californië aan het begin van 2017.

WC-gebruik

In Europa wordt al minder water gebruikt voor het doorspoelen van het toilet. 50 jaar geleden gebruikte één persoon ongeveer 70 liter water per dag voor het doorspoelen van de wc. Dankzij moderne spoeltechnologie van verschillende sanitairbedrijven, wordt er nog maar 18 liter per persoon per dag gebruikt. Dat is een besparing van meer dan 50 liter water per persoon per dag.

LEES OOK: Steeds meer waterbesparing op het toilet in Europa

Gerelateerde artikelen