Voor de deur of lekker snel
Laadpalen kunnen onderverdeeld worden in drie soorten: de zogeheten thuisaansluitingen, publieke laadpalen en snellaadpalen. Bij de thuisaansluiting gaat het om laadpalen die bezitters van een elektrische auto bij hun eigen huis hebben staan. De publieke laadpalen worden beheerd door de gemeente. Ze zijn soms vrij te gebruiken, maar meestal is er een laadpas voor nodig. De derde soort laadpaal is de snellaadpaal. In ons land komen deze laadpalen nog niet zo heel veel voor. Ze zijn vooral op carpoolplaatsen en parkeerterreinen te vinden, die aan de snelweg zijn gelegen. Om deze laadpaal te gebruiken, is ook een laadpas nodig.
Heeft u een uurtje?
Natuurlijk is een voor de hand liggende vraag hoe lang het opladen aan een laadpaal duurt. Hier is echter geen eenduidig antwoord op te geven, aangezien de oplaadtijd afhangt van verschillende factoren. Zo ligt het er aan hoe leeg de accu’s zijn en daarnaast heeft iedere elektrische auto een andere laadsnelheid. Wordt de auto thuis opgeladen, dan moet daar wel zo’n acht uur voor worden uitgetrokken. Opladen aan openbare laadpalen gaat gelukkig sneller; dat kan al in een uurtje of vier. Met een snellaadpaal hoeft opladen niet meer te kosten dan een half uurtje. Helaas zijn er nog niet veel van dit soort palen. Belangrijke kanttekening is daarnaast dat ook niet alle elektrische auto’s geschikt zijn voor deze manier van laden.
Kies de goede laadpaal
Mochten klanten u als elektro-professional vragen stellen over laadpalen, dan is het goed om er wat vanaf te weten. De ene laadpaal is de andere niet, er zijn verschillende types, die ieder weer eigen oplaadmogelijkheden hebben. Ook de laadkabels van de laadpalen variëren in lengte en in uitvoering. Een willekeurige elektrische auto kan niet simpelweg worden opgeladen met zomaar een laadkabel. Overwegen mensen om een laadkabel en een thuislader te bestellen, dan is het van essentieel belang een paar zaken goed op een rijtje te hebben.
Stekkers en modes
Met een laadkabel kan een auto worden verbonden aan een laadpaal om zodoende de auto op te laden. Bij de keuze van een laadpaal is het van groot belang dat er gekozen wordt voor de juiste stekker: type 1 of type 2. Daarnaast moet duidelijk zijn om welke oplaadmode het moet gaan: mode 2 of mode 3. Bij mode 2 verloopt het laden via een stroombegrenzer (met Schuko-stekker). In het geval van mode 3 laadt de auto op als er tussen de lader en de auto de juiste hoeveelheid stroom is afgestemd. Ook wordt bij deze manier van laden de laadkabel vergrendeld.
Het is duidelijk dat het uitkiezen van de juiste laadpaal en laadkabel enige voorbereiding vereist.