​Wat maakt slimme sloten zo populair? (deel 2)

Erik op 26 mei 2016 | 4 minuten leestijd
Smart locks zijn ook in ons land aan een opmars bezig. Bij een slimme woning vol domotica hoort natuurlijk een slim slot. In deel 1 van dit artikel zagen we al dat deuren dankzij slimme sloten op afstand bediend kunnen worden en dat vaak ook een vergevorderd toegangsbeleid mogelijk is. Maar hoe veilig en betrouwbaar zijn deze slimme sloten nu eigenlijk? En welke tips kan je jouw klant, die op zoek is naar een slim slot, geven?

(vervolg op deel 1)

Hoe veilig zijn slimme sloten?

Uiteraard is het er de fabrikanten veel aan gelegen de slimme deursloten zo veilig mogelijk de maken. Vaak wordt gebruik gemaakt van end-to-end encryptie, om het hack-risico van de draadloze verbinding tussen slot en smartphone te minimaliseren. Dergelijke versleuteling wordt eveneens door financiële instellingen en bijvoorbeeld recent ook door Whatsapp gebruikt. Google’s Weave-protocol, waarvan het slimme slot ‘Linus’ van Yale gebruik maakt, maakt ter wille van de stabiliteit en veiligheid van de verbinding niet alleen gebruik van Wi-Fi, maar ook van het eigen Thread-systeem. Soms is een slim slot zelf uitgerust met een alarm, wat inbrekers, die de toegangscode willen proberen kraken, kan afschrikken. Een voorbeeld hiervan is de Yale Keyless Connected.

Extra garantie dat het slot sterk, duurzaam en voldoende inbraakwerend is, geeft het SKG keurmerk. Slimme sloten die in Nederland zijn ontwikkeld, zijn voorzien van dit keurmerk. Een SKG 3-sterrenbeoordeling biedt bijvoorbeeld de garantie dat ze het binnendringen van inbrekers met minimaal vijf minuten vertragen. Wanneer een slim slot geen SKG-keurmerk heeft, wil dat evenwel nog niet zeggen dat het niet of onvoldoende veilig is. Het SKG-keurmerk is wel een vereiste als men in aanmerking wilt komen voor het Certificaat Beveiligde Woning.

Slimme sloten installeren

Hoe het slimme deurslot geïnstalleerd moet worden, is afhankelijk van het type. Er zijn slimme sloten die eenvoudigweg over het bestaande slot heen gemonteerd kunnen worden (bijvoorbeeld August Smart Lock of Noki), maar ook sloten waarvoor het binnen- en buitenwerk compleet vervangen moet worden. Ook passen niet alle slimme sloten op elke deur. Cilindertypes- en groottes, dag- en nachtschoot, inbouw of opbouw slot… Controleer altijd goed op voorhand of een slim slot wel geschikt is voor de deur in kwestie.

Waar moet je op letten bij slimme sloten?

Er zijn slimme sloten voor zakelijk en voor particulier gebruik. Het verschil zit vooral in het aantal personen die het slimme slot kan bedienen, wat ook weer een consequentie heeft voor de bedieningswijze(n).

Wat kosten slimme sloten? Ook dat is een aandachtspuntje. Raad je klanten aan om goed na te kijken of er ‘verborgen kosten’, zoals abonnementskosten of meerkosten voor extra sleutels of extra features, gerekend worden wanneer ze prijzen willen vergelijken.

Er zijn heel wat startups die zich bezig houden met slimme sloten, vooral in Amerika. Het is belangrijk om in de gaten te houden dat niet alle Amerikaanse slimme sloten op de Europese deursloten geïnstalleerd kunnen worden. Ook is niet elke startup even betrouwbaar. Het hoofdbedrijf achter Goji Smart Lock heeft bijvoorbeeld eind december 2015 in Amerika haar faillissement aangevraagd. Bij slimme sloten als Haven en Sesame zijn heel wat minder goede berichten te lezen, onder andere over lange levertijden en slechte communicatie met de klantenservices.

Let tot slot ook op de kans op kinderziektes. Nieuwe releases en startups kunnen door deze ‘kinderziektes’ nog wel eens wat extra beveiligingsrisico’s inhouden. Een goede tip is om de reviews van gebruikers na te lezen op startup websites als Kickstarter en dergelijke. Zo kun je de kans op een nare ervaring minimaliseren.

Gerelateerde artikelen