​Wat maakt slimme sloten zo populair? (deel 1)

Casper op 26 mei 2016 | 4 minuten leestijd
Er komen steeds meer slimme sloten, ofwel smart locks, op de markt. Vooral in Amerika schieten de startups als paddenstoelen uit de grond, maar ook in Europa maken slimme sloten een opmars. Maar wat kunnen ze precies? En hoe werken ze eigenlijk?

Hoe werken slimme sloten?

Een slim slot is een digitaal slot voor op je deur, al bestaan er tegenwoordig ook al slimme hangsloten (zoals Noke en Master Smart Lock), waarmee hekken en garages veilig afgesloten kunnen worden.

De slimme sloten die momenteel op de markt zijn, werken via Bluetooth of Wi-Fi. Over het algemeen geldt dat de slimme sloten die via Wi-Fi werken meer slimme features bieden dan de Bluetooth-varianten. Daar staat tegenover dat ze ook iets minder veilig zijn, omdat ze altijd verbonden zijn met het internet. Dat gezegd hebbende, bouwen de meeste fabrikanten wel extra veiligheidsmaatregelen in (lees hier meer over in deel 2 van dit artikel).

Slimme sloten kunnen op verschillende manier bediend worden: via je smartphone, een digitale sleutelhanger of keycard, een pincode, een vingerafdruk, een geïntegreerd touchscreen en soms ook via een ‘ouderwetse’ sleutel.

Veiligheid

Veel klanten zullen je vragen naar de betrouwbaarheid van slimme sloten. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als het internet uitvalt? Of wat als de batterij van de smartphone op is? De meeste slimme sloten bieden een combinatie van de bedieningsvormen aan: bijvoorbeeld via smartphone, een ‘gewone’ sleutel en/of pincode als back-up en digitale sleutelhangers die tijdelijk toegang bieden aan bijvoorbeeld bezoekers of thuiszorgmedewerkers. Doordat ze op verschillende manieren te bedienen zijn, is er altijd wel een ‘back-up’ manier om de deur te openen. De slimme sloten zelf werken meestal op batterijen. Natuurlijk hebben batterijen niet het eeuwige leven, maar het slimme slot is slim genoeg om ruim op voorhand aan te geven (via een seintje naar de smartphone of via een lampje op het slot zelf) dat de batterijen aan vervanging toe zijn.

Wat kunnen slimme sloten ?

Een slim deurslot is ‘slim’ in zoverre dat er geen sleutel meer nodig is. Het slimme slot kan op afstand geopend en gesloten worden, doordat de bewoner een code intikt op zijn smartphone of omdat het slimme slot dankzij de Bluetooth connectie al ‘voelt’ (proximity sensing’) dat de bewoner voor de deur staat en automatisch ontgrendelt.

Het ene slimme slot is slimmer dan de andere. Extra features zijn bijvoorbeeld dat je op afstand (bijvoorbeeld via je smartphone) kunt zien of je deur wel goed afgesloten is en dat je een overzicht krijgt van wie er allemaal door de deur is binnengekomen. Wil je een familielid, buurman of klusjesman toelaten in de woning, terwijl je er zelf niet bent? Ook dat is dankzij bepaalde slimme sloten (onder meer August Smart Lock en Noki) een mogelijkheid. Mobile Keys en Nemef ENTR promoten zichzelf onder andere als alternatief voor het ‘sleutelkastje’ dat bij veel seniorenwoningen hangt om thuiszorgmedewerkers zelf binnen te laten komen.

Nucli van het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Westinghouse kan via vingerafdruk, Wi-Fi en smartphone bediend worden en is verder nog uitgerust met een bewegingssensor, camera, beeldscherm, microfoon en speaker. Met dit slimme slot krijg je nog voor het aanbellen een seintje dat er iemand voor de deur staat en kun je met je bezoeker ook uitgebreid communiceren voordat je de deur (eventueel ook vanop afstand) ontgrendelt.

Integratie met andere domotica-toepassingen

Er zijn slimme sloten (bijvoorbeeld August Smart Lock en Schlage Sense) die dankzij samenwerking met Apple, niet alleen met een iPhone maar ook met een Apple horloge te bedienen zijn en die dankzij de connectie met Apple HomeKit-software ook gesproken commando’s via Siri stemherkenning kunnen gebruiken om geopend of gesloten te worden.

Ook Google blijft niet achter. De zoekmachinegigant is onder andere al een samenwerking met slotenbouwer Yale aangegaan. Samen hebben ze het slimme slot Linus bedacht, dat via het innovatieve Weave-protocol kan communiceren met de Nest-app (u weet wel, die van de slimme thermostaat). Ook August Smart Lock kan al via Nest bediend worden. Dankzij dergelijke domotica-link is het bijvoorbeeld mogelijk dat de verwarming automatisch aanspringt als de bewoner door de voordeur komt.

Lees deel 2 van dit artikel.