Wat is het DALI-protocol en wat zijn de voordelen?

Casper op 19 juni 2014 | 3 minuten leestijd
DALI staat voor Digital Addressing Lighting Interface en is een speciaal protocol uitgezet binnen de IEC 62386. Het DALI-protocol is een speciale standaard voor professionele lichtcontrole en communicatie. DALI is in 2000 in het leven geroepen door een groep vooraanstaande fabrikanten van lampen en lichtoplossingen en kan gezien worden als de opvolger van DSI (Digital Serial Interface). DALI is ontworpen zodat verschillende onderdelen binnen de elektrotechnische sector rondom bedrijfsverlichtingsapparatuur beter gereguleerd zijn en gemakkelijker te monitoren en controleren.

De eerste versie van het DALI-protocol, de IEC 60929 vervalt per 23 juni van dit jaar. Vanaf dan is de nieuwe IEC 62386 de standaard voor bedrijfsmatige lichtinstallaties.

Er zijn verschillende onderdelen waarop het DALI-protocol van toepassing is. Zo kan er gedacht worden aan parameters zoals helderheid en felheid van het licht, maar ook de lichtkleur en de besturing van het licht kunnen geregeld worden door middel van het DALI-protocol.

Een DALI netwerk bestaat uit een regulator en één of meerdere lichtbronnen met DALI interfaces. Door data uit te wisselen tussen de DALI regulator en de lichtinstallatie is het mogelijk om de verschillende lichtbronnen individueel te laten bewegen of juist aan elkaar te koppelen . Deze data wordt uitgewisseld via een asynchroon, serieel protocol over een twee-draads bus, met een vaste data-overdrachtsnelheid van 1200 bit/s. Op die manier kunnen tot 64 verschillende lichtbronnen individueel of in serie digitaal gemonitord worden.

Voordelen van het DALI-protocol

  • Eén van de grote voordelen van het DALI protocol is het feit dat DALI internationaal erkend wordt en niet gelinkt is aan een specifieke leverancier of fabrikant. Hierdoor is DALI flexibel te implementeren binnen zowel grote als kleine bouwconstructies zoals winkels, kantoren, scholen, musea en meer.
  • Afzonderlijke besturingskabels zijn niet nodig: een eenvoudige 2draaskabel volstaat om alle DALI apparaten binnen een systeem aan elkaar te linken.
  • Energiebesparing: door DALI toe te passen op de controle systemen van individuele lichtbronnen, zoals lichtsensoren gaan de lampen alleen aan als dat nodig is, waardoor veel energie wordt bespaard.
  • Ten opzichte van het DSI systeem is het met DALI makkelijker om individuele lichtbronnen te controleren en individueel in te stellen en beheren op de gewenste parameters. Hierdoor kan er energie worden bespaard en kan elke ruimte binnenin een gebouw de gewenste lichtkleur, sterkte en afstelling hebben. 

Een firma die gebruik maakt van het DALI-protocol is Famostar Emergency Lighting. Zij bieden noodverlichting aan. Op hun pagina leest u meer over deze lichtoplossingen.