Wat is beter: specialiseren of allround?

Casper op 27 mei 2014 | 3 minuten leestijd
Lisette Kessels, verantwoordelijk voor administratie, service en onderhoud bij Kessels Installaties in Nederweert. “Wij zijn een allround installatiebedrijf en het is heel prettig om bij een bouw zowel de elektrotechnische als de werktuigbouwkundige installaties te kunnen verzorgen. Dat brengt de faalkosten aanzienlijk naar beneden omdat je tekeningen over elkaar heen kunt leggen en met elkaar een bouw maakt, in plaats van ieder voor zich. Bij veel w-systemen komt er elektra aan te pas, dan is het prettig om het in één hand te hebben. Dus als je alles in huis hebt, dan heeft dat zeker voordelen. Aan de andere kant: als je je op één terrein echt kunt onderscheiden, dan vinden klanten je op dat punt en dat ook wat waard. Het heeft allebei pluspunten.”

Zon is de hoofdmoot 

Marinus Buijs richtte twee jaar geleden als onderdeel van zijn bedrijf Buijs Elektrotechniek het samenwerkingsverband Sunshine Solutions op, gespecialiseerd in zonnestroomsystemen. Buijs koos er dus voor om zich te specialiseren, waarom? “Ik merkte een paar jaar geleden dat het heel hard ging met de zonnepanelen. Ik heb toen een opleiding gevolgd en ben er – samen met een bevriende w-installateur/zzp’er – in gesprongen. Sinds begin van dit jaar mogen we het keurmerk Zonnekeur voeren, er zijn nu in totaal 12 bedrijven in Nederland met dat keurmerk. In de regio liep het al goed, maar door het keurmerk krijgen we ook klandizie van verder weg. Mijn mening is dat je beter heel erg goed kunt zijn in één ding, dan middelmatig in heel veel andere dingen. Helemaal nu, mensen willen kwaliteit voor hun geld. Sunshine Solutions is onderdeel van Buijs Elektrotechniek, maar levert verreweg de grootste omzet. ‘Gewoon’ elektrotechnisch werk doe ik ook nog wel als het op mijn pad komt, maar zon is de hoofdmoot. Absoluut.”

Van het kastje naar de muur

Ans Sars van G. Sars Installatiebedrijf in Roermond heeft een duidelijke mening: “Allround is beter. Wij hebben alle disciplines in huis, dus als wij ergens een badkamer aannemen, dan gaan er in verschillende fases verschillende jongens heen. Er is geen rivaliteit, zoals je dat kunt hebben als je een discipline bij een ander bedrijf moet halen. Als installatiebedrijf is het handig om breed inzetbaar te zijn.”
Haar man Gijs Sars vult aan: “Klanten vinden het ook prettig als ze voor een klus bij één bedrijf terecht kunnen. Ze worden nooit van het kastje naar de muur gestuurd. We zijn dus als bedrijf allround, maar onze jongens zelf zijn dat ook. Dat werkt lekker snel, want als de loodgieter om – laten we zeggen – twee uur klaar is, dan kan hij bijvoorbeeld de elektricien helpen.”