Warmtepompinstallateur moet nog veel leren

Erik op 26 januari 2017 | 3 minuten leestijd
Door het besluit van de regering om de woningen in 2050 niet meer op aardgas aan te sluiten, zal de warmtepomp gestaag de dominante rol van de gasgestookte cv-ketel overnemen. Het is een enorme opgave aangezien op dit moment 95 procent van de woningen in Nederland verwarming en warm water betrekt van een cv-ketel. De installatiesector zal links en rechts wel nog wat kennis moeten bijschaven.

De warmtepompleveranciers zien hun koren al bloeien. Het duurt weliswaar nog wel even maar straks zullen veel huishoudens in Nederland aan de warmtepomp moeten. Is de installatiesector wel klaar om massaal warmtepompen te installeren? Volgens Marijn Beekman van Techneco, een bedrijf dat al meer dan twintig jaar ervaring heeft met levering en advisering van warmtepompen, hoeft dat geen probleem te zijn.

Hybride warmtepomp

“Een hybride warmtepomp kan met een aantal randvoorwaarden heel eenvoudig geplaatst worden,” aldus Beekman. “Ook veel combiwarmtepompen in combinatie met vloerverwarming voor nieuwbouw zijn niet erg complex. We werken voor de installatie nauw samen met de installateur als dit nodig is en kunnen aanbieden om bijvoorbeeld ook de BRL600-21 te begeleiden als ze zelf hiervoor de certificering nog niet hebben en/of mee te denken met de regelstrategie van de installatie.”

Hybride warmtepompen worden gezien als een stap naar een aardgasvrije woning. De meeste huizen zijn niet geschikt om nu al over te schakelen op lagetemperatuurverwarming. Vele woningen zullen eerst beter geïsoleerd moeten worden, voordat een warmtepomp kan worden ingezet. Na het aanbrengen van goede isolatie zal de woning klaar zijn voor het toepassen van een volledige elektrische warmtepomp.  

Wisselend kennisniveau over warmtepompen

Het kennisniveau van de installateurs varieert sterk, zo is de ervaring bij Techneco. Zo kan het gebeuren dat er tijdens ontwerp en aanleg nog wel eens foutjes insluipen. Dat kan gaan om een warmtepomp die te groot wordt geselecteerd of juist veel te klein in een EPG-berekening staat. Of om leidingen die aan bronzijde van de warmtepomp in corrosief materiaal worden uitgevoerd en niet dampdicht geïsoleerd worden.

Kennis over afgiftesystemen

Ook het afgiftesysteem verdient aandacht. Soms zijn er te grote verschillen in de ontwerptemperatuurtrajecten van de verschillende systemen, bijvoorbeeld een combinatie van vloerverwarming en radiatoren. Daarnaast zien leveranciers in systemen regelmatig mengverdelers terugkomen, terwijl dit voor de temperaturen voor verwarmen en koelen niet noodzakelijk of zelfs niet wenselijk is. “Of mengverdelers die voor koeling moeten mengen, maar dat ‘automatisch’ voor verwarming ook doen. Hiermee gaat het afgegeven vermogen van de vloer aanzienlijk omlaag en moet de warmtepompinstallatie op veel hogere temperaturen verwarmen. Ook gaan er bij de naregeling nog dingen mis. Variërend van onvoldoende vrije systeeminhoud die overblijft als alles dicht staat, tot badkamervloeren die niet afgesloten worden bij koeling.”

Maar zo benadrukt Techneco, in veruit de meeste gevallen worden er prima installaties opgeleverd. “Een installatie met vloerverwarming en radiatoren kan goed functioneren, maar voor een goed rendement moeten alle afgiftesystemen op een laag, liefst gelijk, temperatuurtraject uitgelegd worden. En daar ondersteunen we de installateur ook graag in.” Conclusie is wel dat de installateurs hun kennis over warmtepompen en de mogelijkheden van zulke installaties nog kunnen bijspijkeren. 

Gerelateerde artikelen