Warmtepompen gaan als warme broodjes over de toonbank

Casper op 16 oktober 2018 | 3 minuten leestijd
Waren er in Nederland in 2016 nog 15.000 warmtepompen, overigens een verdubbeling ten opzichte van 2015. In 2017 is de markt echt op stoom gekomen. Er werden in Nederland volgens het CBS maar liefst 50.000 pompen geplaatst.

Nederland was in de afgelopen jaren binnen Europa steeds het land dat wat achter de andere landen aanliep, maar dat is snel aan het veranderen. Volgens het Klimaatakkoord moet de Nederlandse CO₂-uitstoot in 2020 25 procent minder zijn dan in 1990. De uitspraak van het het gerechtshof in de zaak die Urgenda aanspande heeft dit vorige week bevestigd. Haalbaar of niet, de toon is gezet.

Energietransitie

Iedereen en alle sectoren krijgen ermee te maken. Zonder twijfel zal aardgas plaats maken voor andere, meer duurzame, energievormen. Zonne-energie, Windenergie, Waterstof. Alles wordt onderzocht, is al beschikbaar of is in ontwikkeling. De zo bekende CV-ketel zal steeds vaker uit onze woningen verdwijnen en plaats maken voor de warmtepomp.

Groei blijft explosief

De verwachting is dat er in 2020 al meer dan 200.000 warmtepompen opgesteld zullen zijn en in 2030 bijna 1,3 miljoen, zegt Frank Agterberg, voorzitter van de Dutch Heat Pump Association (DHPA) en voorzitter van BodemenergieNL in het Nationaal Warmtepomp Trendrapport. In een eerder artikel op deze website wijst hij op de huidige concurrentie tussen warmtepompen en warmtenetten bij de verduurzaming van gebouwen. Een “lagetemperatuurwarmtenet” kan volgens hem ook een bron kan zijn voor warmtepompen. Allemaal gebaseerd op de gedachte dat zichtbaar zal worden dat doelstellingen gehaald kunnen worden, de subsidies van de overheid om de transitie ook voor burgers interessant te maken bestaan en de niet aflatende inspanningen van de markt om voorop te lopen bij de levering van de nieuwste technologie.

Dicht op de markt

De explosieve groei heeft ook tot gevolg dat producenten dicht op de markt willen zitten. Panasonic verplaatst de productie van haar lucht-water warmtepompen van Maleisië naar Tsjechië. De Panasonic Aquarea warmtepomp levert zowel verwarming, koeling als warm water met behulp van energie die gewonnen wordt uit de lucht. De warmtepomp biedt hiermee een goedkoper, schoner en duurzamer alternatief voor conventionele systemen op basis van fossiele brandstoffen en elektrische systemen, aldus Panasonic. Uiteindelijk zal de fabriek in Pilsen een capaciteit hebben van 40.000 warmtepompen per jaar.