Warmtepompen: feiten en tips

Erik op 6 juli 2020 | 3 minuten leestijd
Gasloos verwarmen rukt op en de warmtepomp is daardoor steeds populairder. Het toestel heeft een hoog rendement, stoot weinig CO2 uit en verbruikt weinig energie. Steeds meer installateurs bieden warmtepompen aan en installeren ze.

Een warmtepomp is geen cv-ketel. Dat klinkt logisch, maar dat simpele feit betekent dat een warmtepomp een cv-ketel dus niet 1 op 1 kan vervangen. Er zijn bovendien situaties waarin een warmtepomp geen goede oplossing is. Is een bestaande woning bijvoorbeeld niet goed genoeg geïsoleerd, dan biedt lage temperatuurverwarming in de winter echt niet voldoende comfort. In nieuwbouw is een warmtepomp wel een goede keuze, maar er is kennis en kunde voor nodig om zo’n apparaat te installeren.

Afgiftesysteem 

Tussen de aanvoer- en de retourtemperatuur van een cv-ketel zit meestal zo’n 20°C verschil, bij een warmtepomp is dat maar 5°C, dus dan is er vier keer zoveel water nodig om een gelijk verwarmingsvermogen te realiseren. Een ander punt is dat het afgiftesysteem door de lagere watertemperatuur veel groter moet zijn. Vandaar dat een warmtepomp vaak wordt gecombineerd met vloerverwarming. Er bestaan overigens ook radiatoren die goed werken met een warmtepomp, maar dat zijn niet de radiatoren die bij een cv-ketel horen.

Buitenunit

Een warmtepomp heeft om te beginnen een binnen- en een buitenunit. Een belangrijk punt is dat de buitenunit op de juiste plek komt. Een aantal factoren spelen een rol bij het bepalen van die plek, zoals het type en de ligging van de woning, maar ook of er genoeg ruimte is voor condensafvoer. Omdat er bij vorst ijsvorming kan ontstaan, is het beter om de unit niet te dicht bij een achter- of tuindeur te plaatsen. Het is ook nodig dat de plek goed bereikbaar is in verband met onderhoud. Een warmtepomp moet een keer per jaar nagekeken worden. De compressor, het enige bewegende onderdeel in de pomp, vereist een check, maar ook is het nodig om periodiek de vloeistoffen bij te vullen. Dat kan allemaal tijdens een jaarlijkse onderhoudsbeurt plaatsvinden.

Aantal decibellen

Warmtepompen worden steeds stiller. De nieuwste generatie maakt aanmerkelijk minder geluid dan de eerste typen die op de markt kwamen. Toch is het belangrijk om de warmtepomp goed af te stellen en goed uit te balanceren. Trillingsdempers kunnen ook een verschil maken. De omgeving is van invloed op het geluidsniveau. Staat de buitenunit voor een stenen muur dan kan een omkasting het aantal decibellen verlagen. In een omgeving met struiken of een heg absorbeert de beplanting een deel van het geluid en is een geluidsreductiekast meestal niet nodig. 

Vijf tips:

  • Adviseer de klant bij bestaande bouw om de woning/het gebouw goed te isoleren voor de aanschaf van de warmtepomp.
  • Stel vooraf het waterverbruik van de klant vast, om de goede inhoudsmaat voor de tapwaterboiler te kunnen kiezen.
  • Sluit de warmtepomp nooit zomaar aan op het leidingwerk van de cv-ketel.
  • Monteer een waterfilter horizontaal in de retourwaterleiding en vergeet niet om afsluiters aan weerszijden van het filter te plaatsen.
  • Ontlucht de installatie voor het inbedrijfstellen.

Gerelateerde artikelen