Warmtepompen en installateurs nog geen gelukkige combinatie?

Erik op 5 juni 2015 | 3 minuten leestijd
In mijn dagelijkse werk en tijdens de contacten met installateurs blijf ik het gevoel houden dat warmtepompen en installateurs nog altijd geen goede match zijn. De onbekendheid, het kennisniveau en de negatieve verhalen zijn hier vaak debet aan. Met grote belangstelling las ik vorige maand de buitengewone interessante column van collega columnist Hans Crone.

De kop luidde ‘Kies niet blindelings voor een warmtepomp’ en Hans beschrijft in zijn column helder wat de voordelen en aandachtspunten zijn bij verschillende type warmtepompen.

In de installateursector wordt over het algemeen aangenomen dat een warmtepomp altijd met bodemwarmte moet worden uitgevoerd. Lucht/water warmtepompen zijn momenteel al de meeste verkochte warmtepompen in de woningbouw (nieuwbouw en renovatie) en dus zeker een alternatief. Hans gaf in zijn column helder de minpunten van deze categorie aan.  Bij iedere warmtepomp bepaalt de te overbruggen temperatuursprong uiteindelijk het rendement (COP). Dus bij een niet stabiele bronzijde (buitenlucht) zijn er minder positieve punten, die Hans ook benoemd.

Maar beste Hans, zijn bodem en buitenlucht de enige te gebruiken bronnen? Ik meen dat een door jou geïnitieerd project in st. Oedenrode – de Brabantwoning – door middel van een zonneboiler en een warmtepomp met als bron ventilatie retourlucht, tot het best scorende energieneutrale project van 2014 is uitgeroepen door Agentschapnl. Wat ik bedoel te zeggen: we moeten breed en juist informeren en iedereen die in de nabije of verre toekomst met warmtepompen aan slag gaat, goed voorbereiden op de mogelijkheden die er zijn.

Gezien de vele reacties op eerdergenoemde column en de inhoud van de reacties, kunnen we constateren de er vele meningen zijn. Dat is mooi en goed ook, want dat betekent dat het begint te leven in de markt. Warmtepompen zullen tussen nu en de volgende zomer een steeds vaker gebruikte warmteopwekker worden. In de nieuwbouw is dit al heel gewoon, in de grote renovaties, waaronder de Stroomversnelling, reeds verankerd en in de particuliere bestaande bouw zullen consumenten de komende jaren steeds vaker ter verduurzaming van hun woning lucht/waterwarmtepompen in hybride vorm (ketel met warmtepomp) gaan toepassen.

Installatiebedrijven doen er in mijn ogen goed aan de benodigde kennis op het gebied van warmtepompen snel te vergaren. Iedereen in het vak die nu reeds veel te maken heeft met warmtepompen voelt en ziet dat deze markt eindelijk op het punt van doorbreken staat. Ik voorspel dat veel traditionele partijen dit hartgrondig zullen ontkennen, maar dat hoort nu eenmaal bij een transitieperiode. 

Gerelateerde artikelen