Dit is een belangrijke stap voorwaarts omdat hiermee het elektrische vermogen van de TAP verhoogd kan worden en tegelijkertijd de kostprijs substantieel verlaagd. In het figuur hiernaast is het principe weergegeven van de TAP met bidirectionele turbine en generator.
Bidirectionele turbine
De afgelopen maanden is hard gewerkt om deze turbine verder te ontwikkelen. De keuze tussen een axiale of een radiale turbine is gemaakt en de afmetingen van de turbine zijn bepaald. Om de complexe configuratie van de turbine kosteneffectief te kunnen produceren wordt gebruik genaakt van 3D rapid prototyping. Dit is een nieuwe techniek waarbij een 3D computermodel meteen als een driedimensionaal object geprint wordt. Dit is niet alleen een snelle manier om complexe prototypes te fabriceren maar ook een relatief goedkope. Als de turbine zich bewezen heeft kan overgestapt worden naar de productie met een siliconen-mal. De productiekosten dalen dan met een factor 10. Wordt overgestapt naar de productie van grotere aantallen (>30) dan kan gebruik gemaakt worden van spuitgietmachines. Met spuitgieten is een kostprijs mogelijk van minder dan 3.000 euro voor een turbine met generator van 10 kW. Dit is een gigantische stap voorwaarts ten opzichte van de huidige lineaire generator die vanwege de dure magneten, ook bij grote aantallen, niet goedkoper lijkt te kunnen worden dan 15.000 euro voor hetzelfde vermogen.
Volgens de huidige planning wordt de turbine in juli ingebouwd en getest in de proefinstallatie bij Smurfit Kappa in Bad Nieuweschans. Resultaten van de test zullen we indien beschikbaar in september in onze najaarsnieuwsbrief presenteren.