​Wanneer wordt ventilatie nu eens echt serieus meegenomen binnen de Nederlandse bouwkolom?

Casper op 17 mei 2016 | 3 minuten leestijd
De laatste tijd is er meer en meer aandacht in Nederland voor gezonde en comfortabele gebouwen. Enerzijds lijkt dit de normaalste zaak van de wereld maar helaas toont de praktijk andere resultaten. Bij zowel nieuwbouw alsmede renovatieprojecten blijft het binnenklimaat een zorgenkindje.

Vanuit de dagdagelijkse praktijk zien we dat met rekentools zoals de EPC ventilatie vaak op de laatste plaats komt met het gevolg dat er gekozen wordt voor een systeem met een hoge EPC reductie in verhouding tot de laagste kosten. Theoretisch is dit allemaal te onderbouwen, maar in de praktijk wordt hierdoor vaak een systeem gekozen waar alleen de woonkamer wordt gemeten op CO2; de badkamer en slaapkamers worden simpelweg buitenspel gezet.

Wensen?

Daarnaast wordt vaak geen rekening gehouden met de wensen van de bewoners, zij zien dergelijke systemen al snel als complexe en onduidelijke systemen. Ook hier is de laatste tijd in de media veel aandacht voor geweest, woningen worden grootschalig gerenoveerd, bewoners krijgen beloftes voorgeschoteld die achteraf vaak niet kunnen worden gerealiseerd. Een veelvoorkomend euvel voor deze bewoners is geluidoverlast, men kiest vaak voor systemen die zoveel geluid produceren dat bewoners er simpelweg de stekker uittrekken. Een ander probleem is dat de woningen door de hoge kierdichtingen snel last hebben van oververhitting waardoor de temperatuur in de woning snel stijgt en niet snel meer zal dalen naar een aangename temperatuur.

Stem het af!

Toch zou met de kennis van anno nu en de beschikbare ventilatiesystemen dit niet nodig hoeven te zijn. Feit is en blijft natuurlijk dat er veel partijen binnen de bouwkolom iets mee te maken hebben maar een juiste afstemming ontbreekt vaak. Bij de toepassing van mechanische ventilatie zie je vaak dat de leverancier van de zelfregelende ventilatieroosters (kozijnleverancier of glasleverancier) geen overleg pleegt met de installateur die verantwoordelijk is voor de mechanische ventilatiebox waardoor er geen juiste afstemming van het systeem zal worden gerealiseerd.

Hele woning

Toch geven veel partijen in de Nederlandse bouwkolom en bewoners de absolute voorkeur aan deze vorm van ventileren aangezien men dit ervaart als frisse en verse buitenlucht, er zijn tegenwoordig voldoende ventilatiesystemen verkrijgbaar die de hele woning op CO2 en vocht kunnen regelen en sturen maar de bewoner kan altijd handmatig ingrijpen indien gewenst. Het succes van dergelijke systemen hangt mede vast aan het feit dat meer en meer fabrikanten alle betrokken partijen binnen dergelijke projecten optimaal begeleiden.

Vanaf de tekentafel

Bij de architect kan al gekeken worden welke doelgroep in de woning zal komen en aansluitend kan met de adviseur een plan van aanpak worden opgesteld om het complete ventilatiesysteem uit te werken. Op het moment dat de bouw start is het echter van groot belang om de aannemer, de kozijn of glasleverancier en de installateur met elkaar in contact te brengen om te zorgen voor de juiste afstemming.

We zijn er kwalitatief nog lang niet maar als iedereen het besef heeft dat iedere gebruiker een gezond en comfortabel binnenklimaat verdient, dan kunnen we echt de komende jaren stappen zetten.