VvE: samen stroom opwekken met zonnepanelen

Erik op 21 juli 2017 | 4 minuten leestijd
De prijs van zonnepanelen is lager dan ooit, vijf jaar geleden waren ze gemiddeld drie keer zo duur. De prijs van elektriciteit is daarentegen hoog. Een goed moment dus om op zonne-energie over te gaan. Binnen tien jaar is de investering terugverdiend, en daarna is de stroom gedurende de levensduur van de panelen gratis.

Veel appartementencomplexen en koopflats beschikken over een flink dakoppervlak. Het loont de moeite om daar zonnepanelen op te leggen. Toch zijn veel VvE’s huiverig. Dat komt deels uit onwetendheid. Ook wordt vaak gedacht: dat komt nog wel een keer. Toch is nu vaak het beste moment! 

Kosten en opbrengsten verdelen

Als de VvE gezamenlijk besluit om een collectieve installatie te laten plaatsen, is het simpel: alle huiseigenaren participeren en profiteren dan. Het voordeel van een collectief systeem is dat de installatiekosten lager zijn dan wanneer er diverse kleinere systemen moeten worden gemonteerd. Daarnaast is er meestal een inkoopvoordeel te behalen.

Wil niet iedereen meedoen? Geen probleem, dan kan de vereniging het dak beschikbaar stellen aan de leden die wel mee willen doen. Zowel de kosten als de opbrengsten worden onder hen verdeeld.

Op dit moment wordt er aan allerlei alternatieve oplossingen gewerkt. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om de stroom van een collectief systeem slimmer aan te wenden. Denk daarbij aan een zonnige dag waarop vijf huiseigenaren een was draaien. De stroom gaat dan in elk geval naar die wasmachines. Zo’n verdeling vraagt wel om gedetailleerde gegevens voor wat betreft het gebruik.

Batterijen om zonnestroom op te slaan zijn te koop, maar kosten nu nog erg veel. De verwachting is dat er in de loop van de jaren meer keuze zal zijn en dat de prijzen flink naar beneden gaan. Maar moet je daar op wachten? Je weet nooit wat een goed moment is. Als de huiseigenaren binnen de VvE het met elkaar eens zijn en de stap willen maken, dan is dat het moment. Er kan altijd later nog een accu of batterij op het systeem worden aangesloten.

Salderen en opslaan 

Volgens de laatste berichten blijft de salderingsregeling tot 2023 intact, en wordt daarna waarschijnlijk over een lange periode afgebouwd voor zonnepanelen die al geïnstalleerd zijn. Salderen is vooral belangrijk voor bezitters van zonnepanelen die een behoorlijke overcapaciteit hebben. Over het algemeen is het de wens van huizenbezitters en VvE’s om quitte te draaien.

Naast het kostenaspect is het milieuoogpunt meestal een veel belangrijkere overweging. Het gaat erom de CO2-uitstoot te verminderen en een betere leefomgeving na te streven, voor nu, maar ook voor de generaties die nog komen.

Installateurs die dat gevoel van ‘Groen doen = goed doen’ zelf ook hebben, kunnen daarmee zeker VvE’s over de streep trekken. Als je als installateur dan ook nog een totaalpakket kunt bieden waarbij je de klant ontzorgt, ligt er een flinke markt voor je open.

Subsidies en leningen

Zorg dat je ook op de hoogte bent van de financiële kant van het verhaal. Bij een VvE gaat het meestal om veel zonnepanelen tegelijk, en dat betekent een flinke investering. Maar misschien zijn er provinciale of gemeentelijke subsidies waar je de VvE als installateur op kunt wijzen. Sinds juni 2015 kunnen VvE’s gebruik maken van een energiebespaarlening voor duurzame maatregelen. Van die lening mag maximaal 75% van het bedrag aan de aanschaf van zonnepanelen uitgegeven worden.

Er zijn wel wat voorwaarden. Dat zijn:

  1. De VvE moet uit minstens tien woningeigenaren bestaan.
  2. De lening is een bedrag tussen 25.000 euro en 5 miljoen euro.
  3. De VvE kan qua looptijd kiezen uit een periode van tien of van vijftien jaar.

Gerelateerde artikelen