Als woningeigenaren in een VvE willen investeren in duurzame maatregelen zal er eerst een grote meerderheid van de bewoners moeten komen opdagen op een ledenvergadering. Daarvan moet weer een grote meerderheid vóór stemmen. In de praktijk komt het geregeld voor dat een kleine groep tegen is, waardoor de plannen in de prullenbak verdwijnen. Soms omdat ze de noodzaak niet inzien van panelen of isolatie, maar ook omdat ze al weten dat ze over enkele jaren toch zullen verhuizen. Daar komt nog bij dat VvE’s worden benadeeld bij de financiering. Zo krijgt een eigenaar van een appartement niet dezelfde belastingvoordelen als een eigenaar met een ‘grondgebonden’ woning. Bovendien kunnen mensen die lid zijn van een kleine VvE geen aanspraak maken op financieringsmogelijkheden.
Met het door AE Duurzaam ontwikkelde concept wordt het voor VvE’s veel eenvoudiger. De primeur heeft Apeldoorn. Het gaat om zes woongebouwen met elk 32 appartementen, waar per complex driehonderd zonnepanelen geplaatst worden met elk een vermogen van 350 Wp. Het betreft negen zonnepanelen per appartement en nog eens twaalf voor algemeen gebruik. AE Duurzaam vervangt daarnaast de verouderde daken van de gebouwen, die daardoor beter geïsoleerd zijn. Per appartement wordt er een thuisbatterij geplaatst met een inhoud van 2,4 kWh per batterij.
Geen investering voor VvE
Noch de eigenaren van de appartementen, noch de VvE hoeft ervoor in de buidel te tasten. AE Duurzaam financiert niet uit eigen middelen, maar haalt het geld voor de benodigde investering op bij verschillende banken en fondsen. Na twintig jaar vervalt de maandelijkse betaling aan AE Duurzaam. Vanaf dat moment is de opbrengst van de zonnepanelen 100 procent voor de bewoners.
De bewoners betalen AE Duurzaam een bedrag per maand voor de zonnepanelen en het nieuwe dak, in ruil daarvoor gaat hun energierekening omlaag. Per appartement kan het voordeel tot zo’n zestig euro per maand opleveren.
Individuele batterij
Een opvallend onderdeel van het concept zijn de individuele batterijen voor de eigenaren. Bijzonder, want thuisbatterijen worden in dit soort wooncomplexen vaak alleen gebruikt voor collectieve voorzieningen zoals liften. De hele techniek is samengebracht in een container die op het dak is geplaatst. Ook opvallend zijn de off grid-omvormers van het merk Victron. ‘Een huis kan vol panelen liggen en de eigenaar kan de mooiste batterijen in huis hebben, maar als het hoofdnet plat ligt, heeft diezelfde eigenaar geen stroom om zijn theewater aan de kook te brengen. Want de omvormer kan alleen maar werken als hij verbonden is met het net,’ vertelt directeur René van der Veer. ‘Daarom gebruiken wij off grid-omvormers die bijvoorbeeld op schepen worden toegepast. Maar ook een off grid omvormer zal in principe de stroom die niet wordt verbruik het net op sturen. Alleen gebeurt dit in het appartementencomplex pas wanneer geen van de andere VvE-leden die stroom kan gebruiken. Elke groepenkast is voorzien van een energiemeter die per seconde het stroomverbruik meet. Die data wordt gedeeld met de omvormer en dat gedeelte van de energie wordt omgezet naar wisselstroom. De overige stroom gaat naar de batterij, dus niet het net op. ‘We hebben gewoon de productie en consumptie van stroom bij elkaar gebracht. Dat is wel zo logisch en zeker zo eerlijk.’