VSK Awards 2022-nominatie: Geactiveerde damwanden als ultiem duurzame energiebron van Nathan

Erik op 28 februari 2022 | 4 minuten leestijd
Al het water dat ons land rijk is, vormt een bron van energie. Door op stalen damwanden collectoren te plaatsen, kunnen havenkades, kanaaloevers, dijken en alle andere waterkeringen omliggende gebouwen voorzien van verwarming en koeling.

Het principe van geactiveerde damwanden werd tien jaar geleden bedacht en gepatenteerd door het Duitse SPS Energy. Het idee: thermische warmte uit water kan worden gebruikt om gebouwen te verwarmen, koelen en van warm tapwater te voorzien. Damwandleverancier Gooimeer zag de potentie ervan: directeur Patrick Stoelhorst besloot het concept in Nederland uit te proberen. Voor de kennis van geothermie en warmtepompen werd Nathan ingeschakeld.  

Wereldprimeur 

De Enkhuizer Compagnieshaven kreeg de primeur. Havendirecteur Jeroen Mulder was zó enthousiast over het concept dat hij niet alleen groen licht gaf voor de test, maar meteen de eerste opdracht verstrekte. Dit maakt de Compagnieshaven de eerste jachthaven ter wereld waar dit systeem wordt toegepast. Het restaurant wordt inmiddels verwarmd en gekoeld met energie uit de eigen jachthaven. Andere gebouwen volgen later. Het installatieontwerp voor het aansluiten van de damwanden op de toekomstige warmtepompen in de verschillende gebouwen ligt al klaar, zodat het straks één collectief systeem wordt. Stap voor stap werken aan verduurzaming dus, met energie die letterlijk voor de deur ligt.

De techniek in het kort

De werking van de energie-damwanden is bijna gelijk aan de techniek die Nathan al jaren toepast. In de Gooimeer-fabriek worden goed geleidende stalen collectoren op de stalen damwanden gelast. De damwanden worden gekoppeld en aangesloten met Uponor PE-Xa leidingen op rvs verdelers en afgevuld met een water/glycolmengsel, geschikt voor staal. De bronverdelers worden door middel van een verzamelleiding aangesloten op meerdere warmtepompen en/of gebouwen. In Enkhuizen is dat een alpha Innotec SWCV122K3 voor de testopstelling en in het restaurant staat een alpha Innotec SWP371. De warmtepompen en de testopstelling zijn aan het internet gekoppeld, zodat de warmtepompen, sensoren en (energie) meters op afstand zijn te besturen, monitoren en uitlezen. 

Talloze mogelijkheden 

Patrick Stoelhorst is enthousiast: “Stromend of stilstaand, diep of ondiep; op alle plekken waar water is, met korte afstand tot gebouwen, is dit interessant. In Nederland zijn ontzettend veel kades aan vervanging toe. Kies je preventief voor damwanden met wisselaars erin, dan ligt de plug-and-play-oplossing voor het verduurzamen van omliggende panden al klaar. Ideaal, vooral omdat langs grachten aardwarmteboringen uitdagend of zelfs helemaal niet mogelijk zijn. Een perfect alternatief voor gas dus!.” Robert Nagelhout, projectleider bij Nathan Projects, vult aan: “We hebben met veel plezier meegedacht over het totaalconcept en het installatieontwerp. We zijn ontzettend trots op het resultaat en natuurlijk op de nominatie voor de VSK Awards 2022. Hiermee laten we zien dat we energie kunnen opwekken zonder bronnen uit te putten, met nauwelijks CO2 uitstoot. Hoe duurzaam wil je het hebben?” 

Inmiddels is het tweede project met warmteopwekking uit oppervlaktewater in Nederland een feit. Aan de westkant van Leeuwarden bouwt de provincie een nieuwe centrale voor de bediening van 40 bruggen en een nieuw steunpunt voor de Provinciale Waterstaat: It Swettehûs.

Gerelateerde artikelen